maandag 30 januari 2012

Piekeren en nachtmerries

Nadenken over zorgen kan heel zinvol zijn. Maar meestal is piekeren een vervelende gewoonte die niets oplost. Nachtmerries en piekeren blijken sterk samen te hangen. Over het ontstaan van nachtmerries bestaan diverse mogelijke verklaringen.

Piekeren is veel nadenken over problemen maar niets oplossen

Piekeren is een manier van nadenken waarbij problemen telkens (opnieuw) de revue passeren en je probeert oplossingen te vinden. Piekeren kan heel zinvol zijn. Door hard na te denken kun je vaak tot een oplossing komen. Toch is piekeren niet altijd effectief. Vaak heb je piekermomenten wanneer het eigenlijk niet zo goed uitkomt: in je vrije tijd wanneer je liever iets leuks doet met je geliefde of gezin, of 's avonds wanneer je eigenlijk wilt slapen. Het piekeren levert je dan ongewenste stress op. Ook gaat het vaak om problemen waar je op dat moment toch niets aan kunt veranderen. Wat heeft het dan voor zin om erover te piekeren? Je lost daarmee niets op.

Nachtmerries zijn weer andere koek. In je slaap word je erdoor geplaagd. Soms zie je een duidelijk verband tussen denare dromen en iets wat echt gebeurd is in je leven. Andere keren hebben de nachtmerries niet echt iets te maken met je dagelijks leven. Nachtmerries kunnen steeds terugkomen, of telkens anders zijn. Veel mensen hebben zelden nachtmerries. Anderen dromen bijna elke nacht naar en worden geschrokken wakker.

Wie krijgt nachtmerries?

Nachtmerries komen meer voor bij mensen die veel gevoelens van angst ervaren in hun wakende leven. Zo zijn nachtmerries een van de symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Ook dromen mensen met fobieën over hun angsten. Nachtmerries komen ook vaker voor bij jonge kinderen en adolescenten. Volwassenen hebben minder vaak nachtmerries, maar het komt natuurlijk nog wel voor.

Het onderzoek naar nachtmerries is de afgelopen 10 jaar toegenomen, sinds wetenschappers meer interesse voor dit onderwerp hebben getoond. Maar waarom en hoe ze ontstaan, daar is eigenlijk weinig over bekend.

We weten dat een schokkende of traumatische ervaring tot angstdromen kan leiden. Dit is eigenlijk onderdeel van het verwerken. In een 'normaal' verwerkingsproces verdwijnen de bange dromen over de negatieve ervaring langzamerhand weer. Minder bekend is dat bepaalde medicijnen als bijwerking nachtmerries veroorzaken. Berucht zijn bètablokkers, tegen hoge bloeddruk en benzodiazepinen ter bestrijding van slaapproblemen.

De oplossing

Wanneer je 's nachts geplaagd wordt door angstige dromen kan dit een behoorlijk effect hebben op je functioneren overdag. Om rustiger te slapen kan het helpen een dromendagboek bij te houden, waarin je opschrijft wat je hebt gedroomd. Dit kan je helpen meer inzicht te krijgen in waar je dromen vandaan komen: iets wat je meegemaakt hebt, of iets waar je bang voor bent? Mogelijk nemen hierdoor je zorgen wat af en kun je rustiger slapen. Ontspanning gedurende de dag is ook belangrijk. Wanneer je meer ontspannen gaat slapen, is de kans op angstdromen kleiner.

Bron:
http://www.psyquin.nl/piekeren-en-nachtmerries

dinsdag 24 januari 2012

Dubbel geluk - Azie - China

Chinese mensen gebruiken graag tekens die een emotionele of psychologische betekenis hebben. Een item dat je vaak zult tegen komen in China is het teken voor "dubbel geluk". Het is de bedoeling dat dit teken een dubbele dosis geluk met zich meebrengt. Het wordt vaak gebruikt bij bruiloften en het is in China een typisch bruiloftscadeau dat het nieuw gesloten huwelijk symboliseert.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de betekenis van dit symbool. Eén verhaal gaat over een student die naar de hoofdstad reist om examens te doen. Hij wordt daar ziek en wordt geholpen door een kruidengenezer. Hij heeft een prachtige jonge dochter en zij worden verliefd. Als hij vertrekt om zijn examens te gaan maken geeft de dochter de student een couplet van een gedicht. De student doet examen en haalt de hoogst mogelijke scores. Daarna ontmoet hij de keizer. De keizer en de student praten en de keizer vraagt de jonge man om een gedicht af te maken. Het couplet van het gedicht dat de student van zijn vriendin heeft gekregen vult het gedicht perfect aan. De jonge man krijgt daarom een hoge positie bij de overheid en het stel kan een trouwen. Om hun geluk te tonen aan de buitenwereld maken zij een muurschildering waarop twee keer het gelukssymbool te zien is.

Een andere uitleg van het symbool is dat het teken twee mensen, een bruid en een bruidegom, symboliseert die elkaars hand vasthouden. Het dubbelgelukssymbool is daarom ook het perfecte cadeau voor pasgetrouwde stellen maar brengt ook geluk aan iedereen die het draagt of ermee in contact komt.

Bron:
http://www.eenbeetjegeluk.nl/index.php?action=extra&extra=A_gelukssymbolen&lang=NL

zaterdag 21 januari 2012

Wat is het Enneagram?

Het enneagram is een model van negen persoonlijkheidstypen met hun varianten. Dit model wekt gevoel voor, geeft vat op en inzicht in verschillende vormen van reageren, verschillende manieren van ervaren en waarnemen. Het kan bijdragen aan het vinden van antwoorden op vragen als: wie ben ik? wat maakt me onvrij? welke dynamiek is er in mijn leven en werken? waarom reageren zoveel mensen zo anders dan ik?

Het enneagram wijst ons kortom een weg in ons proces van innerlijke groei. Het enneagram berust op oude wijsheid en wordt al eeuwenlang mondeling overgeleverd. Wanneer we ons in het enneagram verdiepen, gaan we onszelf herkennen in een of meer persoonlijkheidstypen en varianten daarvan. Het lijkt wel of het verhaal van een van de typen over ons gaat. We vinden tot onze verrassing onze kwaliteiten, drijfveren en valkuilen terug in een van de punten die op een speciale wijze op de cirkel staan uitgezet. Het enneagram stelt ons van de ene kant in staat onze dwangmatigheden te benoemen en te relativeren. Van de andere kant wijst het ons wegen om te groeien. Daarmee kan het een vruchtbaar hulpmiddel worden bij onze persoonlijke ontwikkeling.

Naarmate we er beter in thuis raken, kan het enneagram ons ook helpen anderen beter te verstaan, met hen om te gaan en met hen samen te werken.

woensdag 18 januari 2012

Slapen: alledaags, maar nog altijd mysterieus

Slapen lijkt misschien een passieve bezigheid. Echter, onze hersenen zijn zeer actief tijdens de slaap. Waarom slaap belangrijk is, weten we niet precies. Toch blijkt uit veel onderzoek tot nu toe dat slaap ons dagelijks functioneren en onze kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloedt.

Onze hersenen slapen nooit

De activiteit in de hersenen wordt grotendeels op gang gehouden door chemische stoffen, neurotransmitters. Deze zijn er in vele verschillende soorten en worden ook wel gezien als boodschapperstoffen. Neurotransmitters bevinden zich in wisselende hoeveelheden tussen de hersencellen in en geven voortdurend signalen door. Wanneer een neurotransmitter in grote hoeveelheden in de hersenen aanwezig is worden er veel boodschappen doorgegeven. Wanneer er weinig van een bepaalde neurotransmitter aanwezig is, worden er minder signalen doorgegeven en zijn de hersenen in dat gebied kort gezegd minder actief.

Neuronen (hersencellen) in de hersenstam maken neurotransmitters aan die bepaalde hersengebieden activeren wanneer we wakker zijn. Andere neuronen in de hersenen geven aan wanneer we gaan slapen en geven signalen dat deze activiteit weer stopt.

Wat doen we tijdens onze slaap?

De slaap bestaat idealiter uit vijf fasen. Fase 1, 2, 3 en 4 en de REM (rapid eye movement) slaap. Deze fasen volgen elkaar op in een cyclus, die zich meerdere keren herhaalt gedurende de slaap. Ongeveer de helft van de tijd dat we slapen brengen we door in fase 2. 20% van de tijd brengen we door in de REM slaap. Dan blijft er 30% over, waarin we ons in de andere fasen bevinden.

Fase 1

De eerste fase van de slaap is een lichte slaap. We kunnen nog gemakkelijk wakker gemaakt worden door geluiden. De ogen bewegen langzaam en de spieractiviteit neemt langzaam af. Mensen die wakker gemaakt worden in fase 1 herinneren zich vaak nog enkele beelden die ze tijdens de lichte slaap voor zich zagen. Wat ook voorkomt in de eerste slaapfase zijn plotselinge spiertrekkingen die gepaard gaan met het gevoel dat je valt. Dit hoort allemaal bij het proces waarbij de spieractiviteit afneemt.

Fase 2

Wanneer we in de tweede fase van de slaap glijden, nemen de oogbewegingen af en worden de hersengolven trager.

Fase 3

In fase 3 worden de hersengolven nog trager en ontstaan zogenaamde deltagolven, afgewisseld door iets snellere hersengolven.

Fase 4

In fase 4 worden alleen nog deltagolven waargenomen. Er zijn geen oogbewegingen of spieractiviteit. Fase 3 en 4 worden samen de diepe slaap genoemd. Wanneer je je in de diepe slaap bevindt ben je moeilijk wakker te krijgen.

REM slaap

Daarna komen we in een interessante slaapfase, de REM slaap. Deze fase is heel anders, omdat er weer volop activiteit is. De ogen schieten snel heen en weer onder de oogleden en de ademhaling versnelt. Dit is de fase waarin je droomt. Gedurende de nacht herhaalt de hele slaapcyclus zich een aantal keer, waarbij de REM fase steeds langer wordt en de diepe slaap steeds korter.

De REM slaap inhalen

Wanneer je slecht slaapt mis je vaak enkele keren de REM slaap. Het lichaam probeert dit de volgende keer dat je slaapt in te halen. Zo komt het voor dat je bij het in slaap vallen direct in de REM slaap kan belanden, net zo lang totdat je lichaam vindt dat je weer genoeg REM slaap hebt gehad.

Waarom slapen we?

Waarom we slaap nodig hebben, is nog altijd niet bekend. Wel weten we, dat we zonder slaap een moeilijk leven hebben en dat dieren zelfs komen overlijden zonder slaap. Een tekort aan slaap maakt ons minder alert, laat onze spieren ongecontroleerd trillen en stuipen en leidt uiteindelijk tot hallucinaties. Het lichaam raakt uitgeput. Enkele onderzoeken tonen aan dat een gebrek aan slaap ons immuunsysteem sterk aantast, waardoor we een gemakkelijk doelwit zijn voor allerlei soorten infecties.

Er zijn allerlei theorieën en mogelijke verklaringen voor bedacht, waarom we zo slecht functioneren zonder slaap. Sommige wetenschappers vermoeden dat we tijdens de slaap de neuronen in de hersenen laten herstellen. Anderen menen dat we tijdens de slaap onze neuronen-verbindingen als het ware trainen en daardoor in stand houden.

Tijdens de diepe slaap komen er allerlei proteïnen in het lichaam vrij, die als het ware 'bouwstenen' voor het lichaam zijn. Dit versterkt de theorie dat het lichaam zichzelf herstelt tijdens de slaap.

Bron:
http://www.psyquin.nl/neurobiologie-van-de-slaap

maandag 16 januari 2012

Creatief dromen

Dromen zijn bestuurbaar. Iedereen bezit het vermogen bewust invloed uit te oefenen op dromen die hem of haar in de slaap bezighouden. Dat vermogen kan niet alleen het nachtelijk, maar ook het dagelijks leven verrijken.

Patricia Garfield, een Amerikaans klinisch psychologe, beschrijft in dit boek hoe men vaardiger leert dromen aan de hand van voorbeelden uit heden en verleden, uit eigen ervaring en verre culturen. Zij plaatst deze praktische mogelijkheden tegen theoretische achtergronden, van het Tibetaanse dodenboek tot Freud, Jung en recente wetenschappelijke gegevens.

Door haar contacten met de primitieve stam der Senoi's, die leven in de bergwouden van Maleisië, ontwikkelde de Amerikaanse psychologe een methode om de westerse mens te leren zijn dromen creatief te gebruiken voor raad, genezing en inspiratie. De Senoi's bespreken al hun dromen dagelijks in de groep; Garfield richtte een droomlaboratorium op waar zij met veel succes die gewoonte heeft toegepast met groepen en individuen, en zichzelf. Een interessant onderwerp, goed en enthousiast beschreven; hier en daar herhaalt de auteur zich wat, maar zij blijft boeien. Achter in het boek zijn 27 p. noten met literatuurverwijzingen opgenomen. Paperback met een oranje lucht boven huizen. Kleine letter.

Klik op de onderstaande link om het boek nader te bekijken.

Over dromen en creativiteit

Al vele jaren werk ik met dromen, die van mezelf en die van cursisten en cliënten. En elke keer blijf ik me verbazen over de rijkdom, de poëtische inventiviteit en de wijsheid van dromen. Ieder van ons betreedt iedere nacht deze wonderlijke wereld. Een droomwereld, die je onbewuste creëert. De wetten en beperkingen waaraan je in je wakende leven gebonden bent zijn daar niet van kracht. Je kunt bijvoorbeeld vliegen, of van het ene moment op het andere op een totaal andere plaats zijn. Je kunt zelfs twee of meer personages tegelijk zijn. Het verhaal van de droom vertoont vaak een vreemd gebrek aan logica. Je kunt uit een droom verbaasd en verward wakker worden.

Niet zo vreemd dus, dat sommige mensen hun dromen schouderophalend terzijde schuiven, omdat ze er niets mee kunnen. Dat is jammer, want als je even de tijd neemt om stil te staan bij je dromen, kunnen ze je veel over jezelf vertellen.

De wijsheid van dromen

Veel mensen kennen het gezegde dat niet begrepen dromen als ongeopende brieven zijn. Maar van wie is die brief dan, aan wie is hij gericht, en hoe kun je hem lezen? Een droom is een brief, of eigenlijk meer een multidimensionaal gedicht, van het deel van je dat wijzer is dan je gewone dagelijkse zelf, aan jou. Dat wijzere deel wordt in het mediteren ook wel de droomproducent genoemd. Als dromer ben je enorm creatief: je bent producent, regisseur, scriptschrijver en speler. Vaak zelfs alle spelers. Wanneer je meer van je dromen wilt begrijpen is de eerst stap: Je dromen onthouden en noteren. Tips daarvoor staan verderop in dit artikel.

Als je je dromen genoteerd hebt, neem dan later een moment om rustig naar je droom te kijken. Realiseer je dat je droomproducent met veel zorg dit verhaal en deze setting heeft uitgekozen om jou iets duidelijk te maken.

Begin met ontspannen te zitten. Roep dan de beelden weer op van het landschap van je droom, gebouwd of natuurlijk. Schakel zo veel mogelijk zintuigen in: kijk naar de kleuren, vormen, het licht. Ruik de geuren, hoor de geluiden. Voel de atmosfeer. Wat voor gevoel geeft die je? Is dat een bekend gevoel? En dan de personages. Behalve je dromende zelf wordt je droom vaak bevolkt door andere figuren. Als het mensen zijn die je in je wakende leven kent zijn er de volgende mogelijkheden:
- De droom zegt iets over de (onderliggende) dynamiek van de relatie. - De figuur beeldt een deel van jezelf uit, bijvoorbeeld een deel dat gulzig is, of angstig. - Beide.

Als je niet begrijpt wat een bepaald personage in je droom te betekenen heeft, stel jezelf dan de vraag: Wie is dit. Doe alsof je niets van die persoon weet. Je droomt bijvoorbeeld over je broer. Stel jezelf dan de vraag: Wie is mijn broer. Het antwoord zou dan kunnen zijn: iemand die zo met zijn carrière bezig is dat hij geen tijd heeft voor een persoonlijk leven. In dat geval wil je droomproducent je misschien iets vertellen over jouw leven, en over de verhouding tussen werk en je persoonlijke leven. Om daar meer over te weten te komen moet je naar de rest van het droomverhaal kijken. De beste benadering van dromen is om niet te snel te denken: O, ik snap het al, dat gaat hierover. Door zo’n houding mis je vaak een andere betekenislaag van een droom. Probeer een onwetende, onderzoekende houding aan te nemen.

Dromen en creativiteit

Behalve dat dromen een uitdrukking zijn van je creativiteit, kunnen ze een bron zijn van inspiratie in je wakend leven. Een heel waardevolle manier om met dromen te werken is door er vorm aan te geven. Zo voorkom je ook een te analytische of mentale benadering van de droom.

Je kunt een masker maken van een droomfiguur die je angst aanjaagt. Ervaar hoe het is om met dat masker in de spiegel te kijken, en een stem te geven aan die figuur. Teken of schilder een droom, of een aspect van een droom, zoals een conflict tussen verschillende personages. Gebruik bij het tekenen of schilderen eens je niet dominante hand, de hand waar je normaal niet mee schrijft of tekent.

Zo maak je directer contact met je onbewuste. En de droom speelt zich af in je onbewuste, en drukt zich uit in de taal van het onbewuste: beelden.

Je kunt ook gedichten maken over dromen, of sculpturen, collages of mandala’s. Laat de rijkdom van je droomwereld een inspiratie zijn voor een rijkdom aan expressie. Voor de meeste mensen is trouwens de drempel naar dit soort activiteiten kleiner als je met een vriend of vriendin samen werkt, of met een groepje.

Je dromen realiseren

Als mensen het hebben over het waarmaken van je dromen bedoelen ze meestal een ander soort dromen: (dag) dromen die te maken hebben met je diepste verlangens. En die verlangens zeggen je iets over je diepste behoeftes, en over je potentieel. Zaken om heel serieus te nemen. Je nacht dromen zijn vaak zo dat je niet direct behoefte hebt om ze in realiteit om te zetten. Ze kunnen angstig zijn, benauwend, verwarrend.

Toch is het belangrijk bij het werken met dromen om, na het creatieve werk en het verstaan van de boodschap, de verbinding te maken met je dagelijkse realiteit. In je dromen komen de gevoelens naar boven die je als je wakker bent niet toelaat. Dan kan blijken dat een relatie, of een situatie in je werk, je behoorlijk benauwt. Wat kun je er aan doen om je bewegingsvrijheid te vergroten? Wat heeft het deel van je dat in de verdrukking zit nodig? En wat kun je er zelf aan doen om dat te realiseren?

Dromen zijn ook altijd inspiratie tot het nemen van concrete, haalbare stappen in je leven. En zo kunnen ze een brug zijn tussen je rijke innerlijke wereld en de realiteit waarin je leeft. onthoud je dromen

-Leg altijd pen, papier (dromenschrift) en zaklantaarn naast je bed.
-Suggereer jezelf voor je gaat slapen: Ik zal vannacht wakker worden uit een droom, of: Ik zal vannacht een droom kunnen onthouden.

Als je liever niet ‘s nachts wakker wordt uit een droom, zeg dan bij jezelf: als ik morgenochtend wakker word herinner ik me mijn dromen.

-Je kunt ook als je met een bepaalde vraag bezig bent je droomproducent vragen om een droom die je iets duidelijk maakt over deze kwestie. Schrijf voor je gaat slapen iets op over je vraag, de verschillende kanten die deze voor je heeft.

-Voor door-slapers en droom-vergeters: Zet je wekker op ongeveer twee uur nadat je meestal in slaap valt, en daarna telkens twee uur later.

Als je dat te veel vindt: Zet je wekker ergens in de tweede helft van de nacht. (De REM perioden, de perioden waarin je droomt, worden langer naar de ochtend toe.) Een wat zachtere methode: Drink ‘s avonds minstens drie glazen thee of water, dan word je vanzelf wakker om naar de w.c. te gaan.

-Door de wil om nader contact te maken met je dromen geef je je onbewuste de boodschap dat dromen belangrijk zijn. Hierdoor ga je ze beter onthouden. Als je een boek gaat lezen over dromen, zul je merken dat je je dromen beter onthoudt. (Een lijst van boeken die ik goed vind geef ik aan het eind van dit artikel.)

-Blijf even stil liggen en laat de beelden terugvloeien. Een fragmentje van een droom kan een haak zijn waaraan je de hele droom ophaalt.

Schrijf ook fragmenten op. Bij nader inzoomen kunnen ze je veel zeggen.

-Houd gedachten over wat je die dag gaat doen nog even op een afstand, dromen vervliegen heel snel.

-Kom voorzichtig overeind en schrijf je droom op. Schrijf in de tegenwoordige tijd: Ik loop over een smal paadje…

-Teken een unieke verbale uiting altijd meten op, bijvoorbeeld een gedicht of een treffende zin. Je kunt ook wakker worden met een bepaald liedje in je hoofd. Noteer dat, er is waarschijnlijk een verband met het thema van je droom.

-Schrijf je eerste associaties meteen op.

-Neem nog diezelfde dag een moment om rustig met je droom bezig te zijn. Schrijf je verdere associaties en gedachten over de droom op. Breng ze in relatie met je levensverhaal op dit moment. Kies een manier om je droom creatief vorm te geven.

-Je kunt jezelf trainen je dromen te herinneren, door er aandacht aan te besteden en waarde aan te hechten.

-Wat je je herinnert zijn niet altijd beelden. Soms word je wakker met een bepaald gevoel. Geef aandacht aan je lichaam, beschrijf het gevoel (opgewonden, bezorgd, rusteloos,) Elk van die woorden kan een droom zijn.

-Soms heb je een gevoel dat je uit een ander gebied komt, waar je iets aan het ervaren was. Dat kan ook een verwijzing naar een droom zijn, schrijf het op.

Als je zo een poosje met je dromen bezig bent zul je merken dat ze je in contact brengen met een onuitputtelijke rijke bron van creativiteit in jezelf.

Bron: http://www.edithbakker.nl/over-dromen-en-creativiteit/

Het droomtheater - Een film van je dromen

Binnenkort in een theater bij jou in de buurt: je eigen nachtelijke belevenissen. Ok, zover is het nog niet, maar nieuwe technieken lijken het mogelijk te gaan maken dromen in beeld te brengen. Je hersenactiviteit verraadt namelijk wat je ’s nachts allemaal meemaakt.

Muziek kan een wereld aan herinneringen oproepen. In je hoofd, uit je hoofd?

Je kent ze vast wel, de kleurige spinnen-webjes die je moeten behoeden voor nare dromen. Lekker spiritueel, maar niet erg wetenschappelijk, die dromenvangers. Ook sciencefiction als Dreamcatcher is over het algemeen niet erg realistisch. Toch hoeft het vangen van dromen geen fantasie te blijven, want onderzoekers dringen steeds verder binnen in de belevenissen die zich in de beslotenheid van je hoofd afspelen.

Een aantal weken geleden werd al bekend dat het mogelijk is om een film te maken van wat er zich in je hersenen afspeelt. Proefpersonen kregen een kort filmpje te zien terwijl een hersenscanner precies in kaart bracht welke delen van je visuele brein daarbij actief waren. Op basis daarvan bouwden wetenschappers een model waarin elke vorm en beweging in het filmpje werd gekoppeld aan activiteit in de specifieke delen van je hersenen.

Vervolgens sprokkelden de onderzoekers 18 miljoen seconden aan willekeurig beeldmateriaal bij elkaar op YouTube. Met behulp van het model werd elk beeld gekoppeld aan een bepaalde activiteit in het brein van de proefpersonen. Dat leverde een opzienbarende reconstructie op van het filmpje dat ze hadden gezien. Misschien geen hoogstaande cinema, maar de overeenkomsten met het bekeken filmpje zijn tamelijk verbazingwekkend.

Een film van de film in je hoofd dus. Of beter: van de beelden die via je ogen zijn binnengekomen. Zou je op die manier ook een film kunnen maken van dingen die zich alleen in je hoofd afspelen? Van je dromen bijvoorbeeld? Zover is het nog niet, maar een aantal onderzoekers van het Max Planck Instituut heeft wel een eerste stap in die richting gezet, schrijven ze in Current Biology. Ze kunnen namelijk aan de hersenactiviteit van iemand aflezen waar hij over droomt.

Heldere slaap
Het lastige van droomonderzoek is dat je als onderzoeker geen idee hebt waar iemand over droomt. Sterker nog: de dromer weet het vaak zelf niet eens. Tenzij je lucide kunt dromen. Dat is een vorm van dromen waarbij je je bewust bent van het feit dat je droomt, zodat je ook controle kunt uitoefenen over wat je droomt. En lucide dromers kunnen nog iets. Want hoewel je lichaam voor het grootste deel verlamd is tijdens dromen, kun je nog wel je ogen bewegen. Inderdaad: de bekende snelle oogbewegingen van de REM-slaap (rapid eye movement-slaap).

Lucide dromers kunnen die oogbewegingen bewust sturen. De sceptische lezer vraagt zich dan misschien af of lucide dromers eigenlijk niet gewoon wakker zijn. Nee. Alle meetbare fysiologische kenmerken duiden erop dat ze echt slapen, en ook echt dromen. Het enige verschil is dat ze zich ervan bewust zijn dat ze dromen.

En dan wordt het opeens een stuk makkelijker om dromen te onderzoeken: je legt de dromers in een hersenscanner, spreekt af dat ze een aantal specifieke oogbewegingen maken als ze in hun lucide droom zitten, en laat ze vervolgens in die droom in een vooraf afgesproken volgorde een aantal handbewegingen maken. Alles wat je dan nog hoeft te doen, is kijken wat er precies gebeurt in de hersengebieden die met je handen te maken hebben.

En dan blijkt dat deze gebieden inderdaad activiteit vertonen tijdens het dromen, ook al lig je doodstil in je bed – of in de scanner. De onderzoekers konden op grond van de hersenactiviteit duidelijk de verschillende handbewegingen van elkaar onderscheiden. Dat is op zichzelf al een interessant resultaat, hoewel het al wel bekend was dat specifieke hersengebieden actief worden als je alleen maar ergens aan denkt (dat is ook de reden dat het een goede oefening kan zijn om aan bijvoorbeeld het spelen van een muziekstuk te denken).

Droomfilm
Maar het is vooral ook opzienbarend – of zo je wilt, verontrustend – omdat het een ingang biedt in de dromen van mensen. Het is niet moeilijk om een combinatie van deze twee studies te bedenken: registreer de hersenactiviteit van mensen tijdens hun droom, koppel die aan een database van YouTube-materiaal, selecteer daaruit best passende beelden en voilà: de film van je dromen!

Maar zover is het nog lang niet. Bij de eerste proef werd alleen naar de activiteit in de visuele hersengebieden gekeken, op basis van een paar simpele handbewegingen. Een droom bestaat natuurlijk uit een complex van vormen, kleuren, bewegingen, geluiden, gedachten en emoties – en dus activiteit in alle bijbehorende hersengebieden. De Duitsers zelf zien hun onderzoek als een eerste stap in de richting van het ‘lezen’ van dromen.

Bovendien moesten de proefpersonen bij een deel van de proeven uren achtereen doodstil in een hersenscanner blijven liggen, reden voor de wetenschappers om uiteindelijk zelf maar als proefpersoon te dienen. Zolang je dus woelend en draaiend in je bed ligt is er voorlopig absoluut geen mogelijkheid dat er zelfs maar een vage reflectie van je dromen in beeld kan worden gebracht.

Jammer voor mensen die zichzelf wel eens willen zien vliegen, vallen of tegen de wind inlopen. Erg jammer ook voor kunstenaars, die hun hersenspinsels misschien wel dolgraag in beeld of geluid zouden zien omgezet zonder eerst maanden te ploeteren op een partituur of een blok marmer. Maar geruststellend voor degenen die prijsstellen op enige nachtelijke privacy.

Toch zou die laatste groep zou op de langere termijn wel eens aan het kortste eind kunnen trekken: gezien de nieuwsgierigheid en het doorzettingsvermogen van wetenschappers lijkt het een kwestie van tijd voor de kleurige spinnenwebjes concurrentie krijgen van echte dromenvangers.

Bron: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/oktober/Het-droomtheater.html

vrijdag 6 januari 2012

Derek Ogilvie ontmaskerd?

RamBam-presentatrice Linda Hakeboom liet tijdens een liveshow van de RTL- goeroe in Enschede Derek geloven dat haar opa was overleden. Derek zou daarop twintig minuten met de opa van de presentatrice hebben gesproken. Enige probleem is…. de grootvader van Linda is helemaal niet overleden. Na afloop van de show confronteerde de presentatrice het geprezen Schotse medium met de feiten. Daarop zou Derek wat onzin gemompeld hebben.

Max van den Burg, medepresentator van de show, gaat echter nog een stapje verder. Volgens hem ‘grensde de onthulling aan de Watergate-affaire’. Hij is van mening dat de goeroe het land uitgezet moest worden. ‘Hij is de Mauro van de entertainmentindustrie’

Het is niet de eerste keer dat er getwijfeld wordt aan de gave van Derek . De Amerikaan James Randi onderzocht enkele jaren geleden de krachten van Derek door middel van een test. Derek verblijft momenteel in Schotland.

RTL heeft inmiddels gereageerd op de commotie. "De uitspraken die nu in de media worden gedaan door de programmamakers over Derek, worden in de uitzending van maandag niet onderbouwd door het satirische programma RAMBAM. Sterker nog, de uitzending heeft van meet af aan de insteek gehad om Derek op een bepaalde manier neer te zetten."

Bron
http://www.telegraaf.nl/prive/11249575/__Derek_Ogilvie_ontmaskerd___.html

Tijd en dromen

Wij leven in een dimensie waar tijd heel belangrijk is en een gegeven dat altijd zal blijven. Natuurlijk is het wel zo, dat bij het overstijgen van de 3e naar 4e en van de 4e naar de 5e dimensie, tijd een andere invalshoek zal krijgen. Tijd zal in die zin geen beslag meer kunnen leggen op ons omdat gebeurtenissen die plaats zullen vinden, plaats vinden op die momenten dat deze plaats moeten vinden. Echter in het leven van alle dag is tijd wel van groot belang. Vandaar dat het goed is om te kijken naar de dingen die zijn gepasseerd zijn en te kijken en te schouwen in onszelf. Om te zien of dit nog te verbeteren is. Het is goed hierbij te zien hoe het werk het werk doen.

Dromen duiden en analyseren is een zaak die haar samenhangt heeft met de persoonlijke groei, de ontwikkeling van de ziel. Het zijn boodschappen uit het diepe onder- en bovenbewuste. Hierbij is het geven van introspectie zeer belangrijk omdat niets buiten ons Zelf plaats vindt. Besef hierbij dat er geen grenzen bestaan, het zijn denkbeeldige grenzen die wij zelf hebben getrokken en aan vast wensen te houden. Dromen hebben vaak een visionaire inslag en vinden plaats daar waar tijd en ruimte een andere perspectief te zien geeft. Zeker zijn er ook dromen die voorspellend kunnen zijn.

Dromen is een staat van bewustzijn waarin het waakbewustzijn op een ander niveau opereert als het slapende bewustzijn. Je kunt het vergelijken met een film die aan je voorbij draait, maar waar je niet echt deelgenoot van bent, echter je ziet het wel. Zo dien je dit ook te interpreteren. Je hebt een stuk van een film gezien, wat in feite wel werkelijkheid is. Je hebt het aanschouwd, je hebt het gevoeld, je hebt dit kunnen beleven, je hebt de emoties kunnen ervaren, maar je bent er in feite geen deelgenoot van. De bedoeling van dit soort dromen is om je gewaar te worden van de diepere lagen die de mens heeft, maar ook van de diepere beroering die er op aarde is.

Als je een vorm van gevoeligheid, helderziendheid of medium-schap hebt, dan kun je hier open voor staan en deze informatie krijgen. Het is niet de bedoeling dat je hiermee aan de wandel gaat zie ons artikel "Wat ieder medium dient te weten". Weet dat wat je ziet waar is maar dat het in dromen een heel ander perspectief heeft. In onze dromen bestaat geen tijd en vindt in principe alles op hetzelfde moment plaats. Heldere dromen geven ons de mogelijkheid om ons voor te bereiden op zaken die staan te gebeuren.

Bron
http://www.spiritueeltrefpunt.nl/httpdocs/opinie/frame.htm?/httpdocs/opinie/artikel_tijd_en_dromen.htm