zaterdag 8 december 2012

14 vreemde weetjes over dromen

Dromen, een vreemd en interessant fenomeen. 14 feiten die je nog niet wist over dromen.

Dromen is één van de meest interessante maar ook mysterieuze ervaringen in ons leven. In de tijd van de Romeinen werd dromen zelfs als een geldig bewijsmiddel beschouwd. In een rechtszaak zijn meermaals mensen veroordeeld door andermans dromen. Volgens de Romeinen waren dromen simpelweg berichten van de Goden. Mensen die dromen konden interpreteren, hadden toen ook heel veel macht. Ook voor veel schilders en artiesten zijn hun dromen een onuitputtelijke inspiratiebron. Maar wat weten we eigenlijk over dromen. Hier zijn 14 vreemde weetjes over dromen.

1. Negentig procent van je dromen gaan verloren

Heb je het ooit al eens meegemaakt dat je niets gedroomd hebt, maar de mensen in je omgeving duidelijk vertelden van wel ? Dat komt omdat je de meeste dromen vergeet. Heb je een relatief korte droom, van ongeveer 5 minuten, ga je de volgende morgen de helft van die droom vergeten. Duurt de droom 10 minuten - ongeveer het gemiddelde -, dan gaat negentig procent van die droom verloren. Een droom van ongeveer een kwartier zal je dus volledig vergeten.

2. Blinde mensen dromen ook!

Blinden die niet blind geboren werden kunnen beelden zien in hun dromen. Meestal gaat het dan om beelden die ze ooit nog hebben gezien. Mensen die blind geboren zijn kunnen geen beelden zien in hun dromen. Ze kunnen alleen maar dromen met behulp van hun andere zintuigen zoals geluid, geur, aanraking, en emotie.

3. Iedereen droomt

Iedereen droomt. (Behalve sommige gevallen van ernstige psychologische stoornissen.) Als je denkt dat je helemaal niet droomt, vergeet je gewoon je dromen.

4. In onze dromen zien we gezichten die we reeds kennen

Nee, onze hersenen kunnen geen gezichten maken. In onze dromen zien we gezichten en mensen die we als eens gezien hebben tijdens ons leven. De meeste van die gezichten herkennen we niet meer of zijn we vergeten. Ieder mens ziet honderdduizenden gezichten in zijn/haar leven, dus we hebben een onuitputtelijke bron van personages voor onze dromen. Hersenen kunnen dus de kleinste dingen onthouden.

5. Niet iedereen droomt in kleur

Een volledige 12 procent van de bevolking droomt enkel in zwart-wit. De overige 88 procent droomt exclusief in kleuren. In 1915 waren bijna alle dromen in zwart-wit, maar deze resultaten begonnen te veranderen in de vroege jaren 60. 4 procent van de jongeren droomt nog in zwart-wit. Onderzoek heeft aangetoond dat dit wellicht te maken heeft met de overstap naar kleur-tv.

6. Dromen zijn symbolisch

Als je droomt over een bepaald onderwerp is het meestal een ander onderwerp dat het brein je wilt 'tonen'. Dromen spreken in een zware symbolische taal. Welk onderwerp je ook droomt, meestal is dat onderwerp niet de betekenis van je droom.

7. Emoties

De meest gevoelde emotie in angst. Negatieve emoties komen veel meer voor in dromen dan positieve emoties.

8. Je kan vier tot zeven dromen hebben in 1 nacht

In een gemiddelde nacht droom je 4 tot 7 keer. Op tijds basis is dat 1 tot 2 uur per nacht.

9. Dieren dromen ook

Studies hebben aangetoond dat vele dieren ook dromen. Al deze dieren vertonen dezelfde hersenactiviteit tijdens het dromen als mensen. Pauwen zijn zeer actieve 'slaapwandelaars'. Ze lopen als gekken in het rond en beginnen te roepen als ze iets achtervolgen in hun droom.

10. Lichaam verlamd tijdens dromen

Rapid Eye Movement (REM) is een normale fase tijdens het slapen en wordt herkend door snelle bewegingen in het oog. Wanneer je slaapt neemt de REM-fase ongeveer 20 procent in beslag. Dat is zo'n 90 tot 120 minuten. Tijdens die REM-fase is het lichaam verlamd door het brein, zodat je geen fysieke bewegingen zou maken tijdens het dromen.

11. Invloed van geluiden dichtbij je slaapplaats

Zelfs wanner je slaap zijn onze zintuigen nog actief. Wanneer je wordt overspoeld door geluiden uit de omgeving waarin je slaapt, kan dit tot een droom leiden. Een voorbeeldje, je hoort iemand koken terwijl je slaapt, je hersenen zetten dit om naar een 'formaat' in je dromen. In je dromen kan het dan goed zijn dat je in een restaurant zit.

12. Mannen en vrouwen dromen verschillend

Mannen dromen meestal over andere mannen. Ongeveer 70 procent van de personages in een mannelijke droom zijn andere mannen. Vrouwen echter, dromen gelijk. Hun personages bestaan 50 procent uit vrouwen, en 50 procent uit mannen. Mannen hebben ook vaker meer agressieve emoties in hun dromen.

13. Voorspellende dromen

Verschillende studies over de hele wereld toonden aan dat 18 à 38 procent van de mensen ten minste één voorspellende droom hebben gehad. 70 procent heeft al eens Déjà-Vu meegemaakt. Het percentage van de mensen die geloven in voorspellende dromen - ook wel eens visioenen genoemd - is heel erg hoog. Van 63 tot maar liefst 98 procent.

14. Snurkers dromen minder

Tijdens het snurken droom je minder, en op hevige 'snurk-momenten' is het mogelijk dat je niet kan dromen.

Bron
http://plazilla.com/14-vreemde-weetjes-over-dromen