vrijdag 18 februari 2011

Droomuitleg: Ontdek de betekenis van uw droom

Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt. Dromen komen vooral voor tijdens de REM-slaap (Rolling Eye Movement). Tijdens een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat hij droomt. Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen kunnen helpen de gebeurtenissen te verwerken. Ook kunnen dromen voorspellend van aard zijn en zijn dan te zien als boodschappen van gene zijde. In het verleden zag men dromen als boodschappen van de goden en kende men er een voorspellende functie aan toe. Om de verschillende droomsymbolen te analyseren, waren er droomduiders en droomboeken. In de Bijbel zijn daar verschillende voorbeelden van te vinden. Tegenwoordig kunnen we terecht op het internet voor droomuitleg. Op http://www.grotebeer.net/droomsymbolen.html is een droom symbolen bibliotheek te vinden die u helpt de betekenis van uw droom te ontrafelen.

Betekenis van dromen
Op het eerste gezicht zijn de symbolen uit onze dromen vaak goed te herleiden naar wat we onbewust hebben opgepikt in de werkelijkheid. Zo is het heel vaak voorkomend dat een droom over een bepaald object of persoon, gerelateerd is aan een ervaring die we kort daarvoor gehad hebben. Het is naar mijn mening echter niet zo dat de droom specifiek over die ervaring gaat, maar vaak die ervaring gebruikt om je wat anders te laten zien of te leren.

De meeste dromen zijn opgebouwd uit een drietal lagen, namelijk:

  • De vertelling – dit is het droomverhaal zelf, zo geconstrueerd dat het je aandacht trekt en je daarbij houdt. Dromen zijn eigenlijk zelden saai, meestal zijn ze interessant genoeg om je bij de les te houden.

  • Het bouwmateriaal – de droom is voornamelijk opgebouwd uit datgene wat in je herinnering is opgeslagen (bewust of onbewust). Dit is het bouwmateriaal van de droom.

  • De symboliek – Het bouwmateriaal is niet zomaar willekeurig gekozen, maar vormen symbolen die je in staat stellen om tot zelfkennis en inzicht te komen.


  • Of je nu een droom werkelijk interpreteert in al zijn symboliek, of niet, maakt eigenlijk niet echt uit. Ook zonder de droom te begrijpen doet de droom zijn werk, het verandert je inzichten, hoe je omgaat met situaties, en op een dieper niveau de structuren van je brein. Veelvuldige angst dromen of nachtmerries, maken je krachtiger in het dagelijkse leven, en leren je omgaan met de demonen van de werkelijkheid. Dus je hoeft je droom niet te begrijpen, de werking ervan vindt plaats op het niveau van het onderbewustzijn. De betekenis van je droom vinden hoef je dus alleen te doen vanuit interesse, en daarmee een dieper inzicht te krijgen over jezelf. Websites als http://www.grotebeer.net/droomsymbolen.html geven droomuitleg over de droom symboliek waarin u inzicht probeert te krijgen.
    Dromen gaan dan ook niet over de dingen buiten ons, maar over de dingen in ons zelf. Dromen zijn daarmee beeld spiegels van ons innerlijk. Als je bijvoorbeeld vaak droomt over je vader, een vriend, of een vijand, gaat het veelal niet over die personen zelf, maar zijn een verschijning van die eigenschappen in jezelf. Zo boven, zo beneden, zo buiten, zo binnen, geldt zeer zeker bij dromen. Datgene wat buiten jou gebeurt, gebeurt omdat het in je is. Alleen wat in je aanwezig is, kan geraakt of ontwaakt worden door gebeurtenissen buiten ons. Daarmee vallen voor mij dromen en de werkelijkheid voor een belangrijk deel samen, de wereld van de droom is niet veel anders dan de droom van de werkelijkheid waarin wij leven.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten