Geluk is deels maakbaar. Naast je mentaliteit is ook hoeveel je droomt van invloed op je geluk. En geloof het of niet, maar te veel dromen maakt eerder ongelukkig als gelukkig. Dit concludeert het onderzoek van Motivaction naar de meest invloedrijke factoren voor geluk. Maar wat kun je daaraan doen? Niet meer dromen?
Geen invulling aan je dromen geven frustreert. Je kent het vast wel: dromen over waarmaken wat er voor jou echt toe doet. Mijmerend in de zon, of op kantoor met je voeten op het bureau. Soms in kleine dingen en soms juist heel groot. Van een gestructureerd werkend en opgeruimd kantoor, eindelijk tijd rust en ruimte voor die geweldige klus of dat mooie project, die training die je al een tijd wilde volgen of eindelijk gaan werken vanuit je eigen passie en toegevoegde waarde als manager. Je creëert een fantastisch beeld van de werkelijkheid zoals jij hem graag zou zien.
En toch geef je er geen invulling aan. De Waan van de Dag heeft immers vaak de regie en er is altijd wel iets te bedenken waar je voorrang aan geeft. Er is altijd iets dat belangrijker of urgenter is dan het realiseren van je dromen, je behoeftes en je verlangens.
Doordat je je dromen en verlangens geen voorrang geeft, blijf je doormodderen en ervaar je minder geluk dan mogelijk is. Als je daar te lang mee doorgaat, kun je ontmoedigt raken en stop je met geloven dat het mogelijk is om je dromen waar te maken. Waardoor je uiteindelijk helemaal geen actie meer onderneemt, want het gaat toch niet gebeuren. Dat is het moment dat dromen je ongelukkig maken. Dat kan ver gaan: "Ik ben toch niet meer te redden", mailde een klant onlangs naar mij.
Weg-rationaliseren is een valkuil. Dromen waarmaken vraagt een inspanning buiten je comfort zone. Want je wilt naar een situatie die aantrekkelijk is, maar die je nu nog niet gecreëerd hebt. Dat betekent dat je iets moet doen wat je nog nooit hebt gedaan. En iets doen wat je nog nooit hebt gedaan kan alleen als je uit je veilige en bekende situatie stapt. Dat levert per definitie weerstand op in jezelf. Want in je onderbewustzijn wil je het liefste dat alles bij het oude blijft.
De belangrijkste reden waarom mensen hun dromen niet waarmaken is omdat zij zich tegen laten houden door deze weerstand. Weerstand kun je niet zien en verschijnt in vele vormen. Een vorm van weerstand die veel managers tot kunst hebben verheven is het "Ach, zo belangrijk is het nu ook weer niet”. En: "Het is toch logisch dat activiteit X of project IJ belangrijk is en eerst nog moet".
Als rationalisatie toeslaat, voel je geen spanning meer en zie je de zin van het vervullen van je dromen niet meer. De valkuil is om in je comfort zone te blijven en niet in beweging te komen. Na een tijdje kom je dan vanzelf tot de conclusie dat je er inderdaad niets aan kon doen: “Zie je wel dat andere dingen belangrijker zijn", rechtvaardig je dan voor jezelf. En hiermee heb je je eigen gelijk gecreëerd!
Kom in actie! Wie zijn dromen achterna gaat, heeft het lef om uit zijn comfort zone te stappen. Het kan je werk, je functie en je plezier verrijken. Met deze vijf stappen ga je op weg.
Maak concreet wat je dromen zijn. Onderzoek en ontdek! Ga erover in gesprek met je partner, je vrienden, collega's. Hou in gedachten wat je passie is, waar je blij van wordt, dat je altijd al had willen doen en hoe jouw wereld eruit zou zien als jij het zou mogen invullen. Bedenk hoe je jouw dromen kunt vertalen naar je werk: waar kun je jouw droom in je werk inpassen? In welk project, welk achterstallig onderhoud wil je wegwerken, welke werkzaamheden worden anders ingevuld en hoe?
Bepaal de toegevoegde waarde van jouw droom voor jouw organisatie. Bedenk wat jouw droom kan opleveren (financieel, structureel, procesmatig, emotioneel, etc.)
Bespreek met je leidinggevende wat het gezamenlijke belang is. De toegevoegde waarde van jouw droom is immers ook in zijn belang. Leg gezamenlijk vast hoe je de realisatie van jouw droom handen en voeten gaat geven. Geniet! Passie en dromen verwezenlijken - groot en klein - maken je vrolijk, geven voldoening en zin!
Kortom: stop met dagdromen en kom in actie. Geluk zit in het waarmaken van je dromen. Iedereen kan het.
Bron
http://www.menscentraal.nl/Teveel_dromen_maakt_ongelukkig.html
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten