maandag 16 januari 2012

Creatief dromen

Dromen zijn bestuurbaar. Iedereen bezit het vermogen bewust invloed uit te oefenen op dromen die hem of haar in de slaap bezighouden. Dat vermogen kan niet alleen het nachtelijk, maar ook het dagelijks leven verrijken.

Patricia Garfield, een Amerikaans klinisch psychologe, beschrijft in dit boek hoe men vaardiger leert dromen aan de hand van voorbeelden uit heden en verleden, uit eigen ervaring en verre culturen. Zij plaatst deze praktische mogelijkheden tegen theoretische achtergronden, van het Tibetaanse dodenboek tot Freud, Jung en recente wetenschappelijke gegevens.

Door haar contacten met de primitieve stam der Senoi's, die leven in de bergwouden van Maleisiƫ, ontwikkelde de Amerikaanse psychologe een methode om de westerse mens te leren zijn dromen creatief te gebruiken voor raad, genezing en inspiratie. De Senoi's bespreken al hun dromen dagelijks in de groep; Garfield richtte een droomlaboratorium op waar zij met veel succes die gewoonte heeft toegepast met groepen en individuen, en zichzelf. Een interessant onderwerp, goed en enthousiast beschreven; hier en daar herhaalt de auteur zich wat, maar zij blijft boeien. Achter in het boek zijn 27 p. noten met literatuurverwijzingen opgenomen. Paperback met een oranje lucht boven huizen. Kleine letter.

Klik op de onderstaande link om het boek nader te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten