dinsdag 24 januari 2012

Dubbel geluk - Azie - China

Chinese mensen gebruiken graag tekens die een emotionele of psychologische betekenis hebben. Een item dat je vaak zult tegen komen in China is het teken voor "dubbel geluk". Het is de bedoeling dat dit teken een dubbele dosis geluk met zich meebrengt. Het wordt vaak gebruikt bij bruiloften en het is in China een typisch bruiloftscadeau dat het nieuw gesloten huwelijk symboliseert.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de betekenis van dit symbool. Eén verhaal gaat over een student die naar de hoofdstad reist om examens te doen. Hij wordt daar ziek en wordt geholpen door een kruidengenezer. Hij heeft een prachtige jonge dochter en zij worden verliefd. Als hij vertrekt om zijn examens te gaan maken geeft de dochter de student een couplet van een gedicht. De student doet examen en haalt de hoogst mogelijke scores. Daarna ontmoet hij de keizer. De keizer en de student praten en de keizer vraagt de jonge man om een gedicht af te maken. Het couplet van het gedicht dat de student van zijn vriendin heeft gekregen vult het gedicht perfect aan. De jonge man krijgt daarom een hoge positie bij de overheid en het stel kan een trouwen. Om hun geluk te tonen aan de buitenwereld maken zij een muurschildering waarop twee keer het gelukssymbool te zien is.

Een andere uitleg van het symbool is dat het teken twee mensen, een bruid en een bruidegom, symboliseert die elkaars hand vasthouden. Het dubbelgelukssymbool is daarom ook het perfecte cadeau voor pasgetrouwde stellen maar brengt ook geluk aan iedereen die het draagt of ermee in contact komt.

Bron:
http://www.eenbeetjegeluk.nl/index.php?action=extra&extra=A_gelukssymbolen&lang=NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten