zaterdag 8 december 2012

14 vreemde weetjes over dromen

Dromen, een vreemd en interessant fenomeen. 14 feiten die je nog niet wist over dromen.

Dromen is één van de meest interessante maar ook mysterieuze ervaringen in ons leven. In de tijd van de Romeinen werd dromen zelfs als een geldig bewijsmiddel beschouwd. In een rechtszaak zijn meermaals mensen veroordeeld door andermans dromen. Volgens de Romeinen waren dromen simpelweg berichten van de Goden. Mensen die dromen konden interpreteren, hadden toen ook heel veel macht. Ook voor veel schilders en artiesten zijn hun dromen een onuitputtelijke inspiratiebron. Maar wat weten we eigenlijk over dromen. Hier zijn 14 vreemde weetjes over dromen.

1. Negentig procent van je dromen gaan verloren

Heb je het ooit al eens meegemaakt dat je niets gedroomd hebt, maar de mensen in je omgeving duidelijk vertelden van wel ? Dat komt omdat je de meeste dromen vergeet. Heb je een relatief korte droom, van ongeveer 5 minuten, ga je de volgende morgen de helft van die droom vergeten. Duurt de droom 10 minuten - ongeveer het gemiddelde -, dan gaat negentig procent van die droom verloren. Een droom van ongeveer een kwartier zal je dus volledig vergeten.

2. Blinde mensen dromen ook!

Blinden die niet blind geboren werden kunnen beelden zien in hun dromen. Meestal gaat het dan om beelden die ze ooit nog hebben gezien. Mensen die blind geboren zijn kunnen geen beelden zien in hun dromen. Ze kunnen alleen maar dromen met behulp van hun andere zintuigen zoals geluid, geur, aanraking, en emotie.

3. Iedereen droomt

Iedereen droomt. (Behalve sommige gevallen van ernstige psychologische stoornissen.) Als je denkt dat je helemaal niet droomt, vergeet je gewoon je dromen.

4. In onze dromen zien we gezichten die we reeds kennen

Nee, onze hersenen kunnen geen gezichten maken. In onze dromen zien we gezichten en mensen die we als eens gezien hebben tijdens ons leven. De meeste van die gezichten herkennen we niet meer of zijn we vergeten. Ieder mens ziet honderdduizenden gezichten in zijn/haar leven, dus we hebben een onuitputtelijke bron van personages voor onze dromen. Hersenen kunnen dus de kleinste dingen onthouden.

5. Niet iedereen droomt in kleur

Een volledige 12 procent van de bevolking droomt enkel in zwart-wit. De overige 88 procent droomt exclusief in kleuren. In 1915 waren bijna alle dromen in zwart-wit, maar deze resultaten begonnen te veranderen in de vroege jaren 60. 4 procent van de jongeren droomt nog in zwart-wit. Onderzoek heeft aangetoond dat dit wellicht te maken heeft met de overstap naar kleur-tv.

6. Dromen zijn symbolisch

Als je droomt over een bepaald onderwerp is het meestal een ander onderwerp dat het brein je wilt 'tonen'. Dromen spreken in een zware symbolische taal. Welk onderwerp je ook droomt, meestal is dat onderwerp niet de betekenis van je droom.

7. Emoties

De meest gevoelde emotie in angst. Negatieve emoties komen veel meer voor in dromen dan positieve emoties.

8. Je kan vier tot zeven dromen hebben in 1 nacht

In een gemiddelde nacht droom je 4 tot 7 keer. Op tijds basis is dat 1 tot 2 uur per nacht.

9. Dieren dromen ook

Studies hebben aangetoond dat vele dieren ook dromen. Al deze dieren vertonen dezelfde hersenactiviteit tijdens het dromen als mensen. Pauwen zijn zeer actieve 'slaapwandelaars'. Ze lopen als gekken in het rond en beginnen te roepen als ze iets achtervolgen in hun droom.

10. Lichaam verlamd tijdens dromen

Rapid Eye Movement (REM) is een normale fase tijdens het slapen en wordt herkend door snelle bewegingen in het oog. Wanneer je slaapt neemt de REM-fase ongeveer 20 procent in beslag. Dat is zo'n 90 tot 120 minuten. Tijdens die REM-fase is het lichaam verlamd door het brein, zodat je geen fysieke bewegingen zou maken tijdens het dromen.

11. Invloed van geluiden dichtbij je slaapplaats

Zelfs wanner je slaap zijn onze zintuigen nog actief. Wanneer je wordt overspoeld door geluiden uit de omgeving waarin je slaapt, kan dit tot een droom leiden. Een voorbeeldje, je hoort iemand koken terwijl je slaapt, je hersenen zetten dit om naar een 'formaat' in je dromen. In je dromen kan het dan goed zijn dat je in een restaurant zit.

12. Mannen en vrouwen dromen verschillend

Mannen dromen meestal over andere mannen. Ongeveer 70 procent van de personages in een mannelijke droom zijn andere mannen. Vrouwen echter, dromen gelijk. Hun personages bestaan 50 procent uit vrouwen, en 50 procent uit mannen. Mannen hebben ook vaker meer agressieve emoties in hun dromen.

13. Voorspellende dromen

Verschillende studies over de hele wereld toonden aan dat 18 à 38 procent van de mensen ten minste één voorspellende droom hebben gehad. 70 procent heeft al eens Déjà-Vu meegemaakt. Het percentage van de mensen die geloven in voorspellende dromen - ook wel eens visioenen genoemd - is heel erg hoog. Van 63 tot maar liefst 98 procent.

14. Snurkers dromen minder

Tijdens het snurken droom je minder, en op hevige 'snurk-momenten' is het mogelijk dat je niet kan dromen.

Bron
http://plazilla.com/14-vreemde-weetjes-over-dromen

dinsdag 15 mei 2012

Portretten van nieuwetijdskinderen en hun ouders

Nieuwetijdskinderen zijn heel sensitief. Ze weten, zien, horen en/of voelen meer dan gemiddeld. Daarbij hebben ze vaak een sterke eigen visie en wil. Dat is voor andere mensen (ouders en onderwijzers bijvoorbeeld) niet altijd even gemakkelijk. Maar wie zich openstelt voor deze kleine wijzen en hun originele, spirituele benadering van het leven, leert een andere werkelijkheid kennen, van auras, geesten en vorige levens.

In het boek, 'Mijn vader lijkt op Barbapapa' vertellen dertig nieuwetijdskinderen openhartig over hun ervaringen met vorige levens, engelen, entiteiten, aura’s, helende gaven, gidsen, buitenzintuiglijke waarnemingen, en nog veel meer. Het zijn bijzondere, indringende, inspirerende en verbazingwekkende verhalen, aangevuld met prachtige foto’s. Ook het verhaal van hun ouders is opgenomen. Zij vertellen waar ze tegenaan lopen in de opvoeding van deze buitengewone kinderen: school, de omgang met de omgeving en hun eigen spiritualiteit. Ook geven ze tips hoe je met deze kinderen om kunt gaan.

Een intrigerend en ontroerend boek voor ouders en begeleiders van nieuwetijdskinderen, maar zeker ook voor iedereen die interesse heeft in deze kinderen.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over dit boek.

Droom over los zitten tanden

Het dromen over het verliezen van tanden gaat meestal over een angst de 'uiterlijke' schoonheid te verliezen in het wakende leven. Ook kunnen dromen over het verlies van tanden gaan over een angst voor het verliezen van datgene wat je verdedigd. De tanden zijn immers ons meest basale verdedigingswapen... we kunnen bijten en praten dankzij ons gebit... Als de tanden eruit vallen kunnen we ons niet meer verdedigen...

Let goed op de manier waarop de tanden uit de mond raken... laten ze zomaar los of valt u wellicht op de grond? Welke omstandigheden bied de droom? Bent u angstig of juist boos?

Belangrijke informatie bij de interpretatie van een droom!!

donderdag 10 mei 2012

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen - Louise Hay
Dit boek beschouw ik zo ongeveer als mijn persoonlijke bijbel. Louise beschrijft in dit boek hoe onze gedachten en overtuigingen over onszelf en over het leven vaak de oorzaak zijn van onze emotionele en lichamelijke problemen. Anders gezegd: als je niet op een manier die niet schadelijk is voor jezelf, met jezelf, anderen of situaties kunt omgaan, dan wil deze emotie op een andere manier tot uiting komen. Dit kan dan de vorm van een ziekte in je lichaam aannemen.

Achterin dit boek staat een lijst opgenomen met ziektebeelden (alles van een verkoudheid tot kanker) waarbij uitgelegd wordt welke verdrongen emotie of ongezonde manier van met dingen, mensen of jezelf omgaan hieraan ten grondslag ligt. Er staat ook een positieve ombuiging van de oorzaak bij.

Op deze manier kun je op een bewuste manier met je gezondheid omgaan en de kwalen van je lichaam als signalen gaan zien. En als je je er van bewust raakt, kun je het ook veranderen. Zo kun je zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid nemen.

Ik heb heel veel met dit boek gewerkt en ik gebruik het nog steeds zeer regelmatig. Als ik nu ergens last van heb, dan denk ik misschien wel “Goh, heb ik iets verkeerd gegeten?”, maar tegelijkertijd denk ik bijvoorbeeld “Waar ben ik nu zo bang voor?” Ik weet niet altijd het antwoord, maar het feit dat ik bewuster met mijn lichaam omga, zet onbewust al heel veel in werking.
Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

maandag 16 april 2012

De kracht van dromen

Ook al kan niet iedereen het zich de volgende ochtend herinneren maar we schijnen allemaal te dromen. En iedereen die wel eens een stevige droom heeft gehad vraagt zichzelf af wat de betekenis ervan was. Is er wel een betekenis?

Droomduiders menen van wel, maar of de dromer daar echt wijzer van wordt is de vraag. Meestal blijven dromen reeksen van raadselachtige beelden en warrige verhaallijnen. Ik zeg meestal omdat er ook dromen zijn die nuttige of in ieder geval bruikbare informatie aan de dromer geven. In dit stuk tonen we u enkele beroemde dromen die stuks voor stuk een bijdrage gaven aan de wetenschap, kunst, muziek en zelfs sport.

Beatle Paul McCartney droomde over ‘Yesterday’

Volgens het Guinness book of Records is de liedje ‘Yesterday’ van de Beatles het meest gecoverde muziekstuk ooit. En volgens de uitgever BMI is het nummer sinds 1965 meer dan 7 miljoen keer uitgevoerd. Toch heeft Paul McCartney geen dagen zitten zwoegen om het nummer perfect te krijgen. De populaire melodie werd hem simpelweg aangereikt in een droom. McCartney verteld hierover het volgende;

“Ik werd wakker met een heerlijk melodietje in mijn hoofd, het was geweldig, ik vroeg me af hoe het zou klinken. Ik sprong uit mijn bed en ging naar de piano en speelde de melodie. Het klonk heel logisch en ik was er gelijk helemaal weg van. Ik kon niet geloven dat ik het nummer geschreven had maar gewoon gedroomd. Ik dacht nog; nee, ik heb nog nooit eerder zoiets geschreven, maar ik had de tune en het was magisch”.

Auteur Mary Shelley, dromen over Frankenstein.

In de zomer van 1816 was de 19 jarige Mary Wollstonecraft in goed gezelschap van haar minnaar de dichter Percy Shelley (met wie ze later in dat jaar zou trouwen) en de dichter Lord Byron. Met wat gasten bevonden zij zich in de villa van Byron aan het meer van Geneve. Het stormde en de gasten waren door het rotweer verplicht om binnen te blijven. Byron las wel eens spookverhalen voor om zijn gasten te vermaken maar dit maal daagde hij ze uit om zelf een griezelverhaal te schrijven. Over het verdere verloop schreef Mary Shelly in haar introductie van Frankenstein;

”Ik legde die avond mijn hoofd op mijn kussen, ik sliep niet maar was ook niet echt wakker. In het moment tussen waken en slapen ‘zag’ ik de bleke dokter knielend naast het ding dat hij in elkaar gezet had. Ik zag het afschrikwekkende uiterlijk van het monster en hoe door de werking van een krachtige machine het een teken van leven gaf”.

Lees verder op de site van grenswetenschap.

Bron:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=500

maandag 9 april 2012

Verband griepvaccin en slaapstoornis?

De langetermijneffecten van de opgezette Mexicaanse griepepidemie in 2009 en de massale vaccinatiecampagne die daarmee gepaard ging worden nu duidelijk in de vorm van een auto-immuunziekte.

Nieuw onderzoek in het tijdschrift Public Library of Science ONE bevestigt dat het Mexicaanse griepvaccin Pandemrix leidt tot narcolepsie.

Het vaccin wordt geproduceerd door de grote farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) en sinds de start van de vaccinatiecampagne is het aantal gevallen van narcolepsie onder kinderen en tieners jonger dan 17 jaar met 1700 procent gestegen.

1300 procent minder kans

Tussen 2002 en 2009 kreeg 0,31 op de 100.000 kinderen jonger dan 17 jaar narcolepsie, maar in 2010 schoot dat aantal omhoog naar 5,3 per 100.000. Markkhu Partinen van de Slaapkliniek in Helsinki en Hanna Nohynek van het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Welzijn in Finland hebben een verband aangetoond tussen Pandemrix en narcolepsie.

Kinderen die werden gevaccineerd met Pandemrix bleken 1300 procent minder kans te hebben om narcolepsie te krijgen dan kinderen die het vaccin wel kregen toegediend.

Hypocretine

De bevindingen hebben ertoe geleid dat functionarissen in Groot-Brittannië een eigen onderzoek zijn gestart naar het verband tussen Pandemrix en narcolepsie in kinderen. Alhoewel het Britse Health Protection Agency (HPA) heeft verklaard dat de griepprik niet leidt tot narcolepsie, is het agentschap bezorgd dat Pandemrix ‘niet per definitie veilig is voor kinderen’.

In 2009 werd in het tijdschrift Nature Genetics bevestigd dat narcolepsie een auto-immuunziekte is die wordt veroorzaakt door missende hersencellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van hypocretine, een hormoon dat waakzaamheid stimuleert. Het Mexicaanse griepvaccin lijkt het immuunsysteem van jonge kinderen opdracht te geven essentiële hormoonproducerende cellen te vernietigen.

Bron:
http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2490:verband-tussen-mexicaanse-griepvaccin-en-slaapstoornis&catid=17:gezondheid&Itemid=30

zaterdag 7 april 2012

Betekenis dromen over vleermuizen en demonen

Van het forum:

Vannacht droomde ik, dat ik in mijn eigen huis zat, ik keek naar buiten en zag vleermuizen (gewoon, zwarte). Ik keek nog een keer en het werden er steeds meer. Ze vlogen en verzamelden zich om mijn huis heen. Er lag sneeuw en de vleermuizen werden groter, soort vleer-honden, ik weet het niet. Toen keek ik nogmaals en het bleken vliegende duivels, zwarte demonen met een lange staart met een punt eraan. Ik draaide me om, realiseerde me dat ik mijn spullen moest pakken. Iemand zei me ook, dat er een vluchtauto beneden stond en dat ik al het nodige moest inpakken.

Ik keek nog een keer door het raam heen en ik stond oog in oog met een demon. Het had heel lichtblauwe,holle, kwade ogen, het staarde me recht in de ogen aan en likte, alsof ie wou zeggen dat ik zijn volgende snack zou zijn. Ze bonkten met z'n allen op het raam, ik was bang dat ze naar binnen zouden komen. Opeens, was ik in mijn ouderlijk huis. Dat was ook omsingeld door die zwarte demonen. Ik moest opschieten met m'n spullen te pakken. Ik pakte al het nodige in één koffer. 'Snel, naar zolder' riep een onbekende man met vieze tanden.

'Er is geen tijd te verliezen!' Ik rende naar boven en hij zei dat ik mijn katten niet mee mocht nemen. Ik legde zowat bedelend uit, dat mijn katten mijn kinderen zijn en dat ik ze nooit achter zou laten. Hij zei dat het onmogelijk was.

Toen waren we op zolder. Ik keek naar beneden en de demonen vlogen overal. Op zoek naar mij. Ze zagen er zo hels uit, lelijk, zwart, vampier-achtige tanden en lichtblauwe/holle ogen. Ze moesten me hebben en ze begonnen op de ramen van de zolder te bonken. Ik rende naar beneden, moest mijn katten verzamelen en in hun reismand doen. Ik zou ze nooit achterlaten. Het raam brak en ik werd wakker.

Benieuwd wat deze droom kan betekenen? Kijk eens op het droomsymbolen woordenboek of stel een vraag op het forum van GroteBeer.Net.

vrijdag 6 april 2012

Geweldadige dromen, Betekenis?

Van het forum:

Ik heb vaak extreem gewelddadige-film achtige dromen, niet echt eng maar meer spanning, als een echte harde thriller film.

Ik droomde laatst bijvoorbeeld:

Ik was op vakantie ergens Griekenland-achtig, met allemaal van die witte huisjes met palmbomen. Dicht bij een vulkaan. Opeens vuurde de vulkaan van die bommen en ons huisje werd geraakt en stortte helemaal in. Wij ( ik was met meer mensen) renden weg met veel chaos m ons heen, een paar straatjes verder op. Daar kwamen wij bij het centrum van het stadje met allemaal hoge flats. Omdat het al donker begon te worden moesten we ergens overnachten. We vroegen een groepje kinderen waar ze woonden ( in de flat dus) en of we daar konden overnachten. Dat konden we alleen moesten we wel verspreid over de appartementen liggen omdat het niet paste. Ik sliep alleen bij een oude beetje verwaarloosde man. Een beetje rare man, ik vroeg of ik even in de douche kon, maar zijn antwoord was: Nee. Ik ga eerst. Ook dacht ik toen. Toen moest ik plassen maar de deur van de badkamer/wc was opsloot. Ik kon het niet meer houden dus ik brak de deur open. In mijn droom schrok ik me kapot, op de grond lag een vastgebonden rottend lijk die mij met starende ogen aankeek. De man riep iets van ´hey!´ en ik keek naar hem. Waar hij stond te douchen lag in de douche ´gewoon´ nog een ander lijk. Ik raakte in paniek en rende weg. Vervolgens rende ik naar de andere appartementen en bonkte tegen de deur aan van HELP HELP! Ze deden open. Ik vertelde mijn verhaal en ze wilden het niet geloven. Ik zei, loop eens mee dan! Dat deden ze. Toen ze aankwamen lag er geen lijk. De man deed ook heel onschuldig. Ik zei: kijk eens onder zijn bed dan, daar heeft hij waarschijnlijk dat lijk verstopt! Ik weet niet of dat zo was, maar die man die mij niet geloofde bukte en keek. Mee pakt de ´moordenaar´ een stuk ijzer en slaat daarmee de rug kapot van de bukkende man, en vervolgens tegen zijn gezicht aan. In mijn droom zie ik alles gewoon gebeuren, ook al het bloed dan. Dan ontstaat er een heel gevecht samen met de andere bewoners van de flat. Ik zie alsof het gewoon is, dat er botten worden versplinterd op sadistische wijze. ( de arm bijvoorbeeld, je ziet de botsplinters er dan afvliegen.) Na het gevecht dat de man verloren heeft zie je dat er een touw om zijn nek wordt gedaan en weggesleept wordt, stikkend. je ziet zijn gebroken arm en omgedraaide voet nog rare bewegingen maken, en als hij weggesleept wordt er een bloedspoortje nablijft. Toen werd ik wakker.

Dit was dan een voorbeeld van wat ik vaak droom. Altijd wel anders, maar wel telkens met dezelfde elementen, dood, moord, sadistisch, spanning, veel bloed, en bang zijn in mijn droom. Nog een voorbeeld:

Vannacht, ik weet alleen nog maar een klein stukje:

Ik was met een vriend en er was iets gebeurd in mijn omgeving waar ik heel erg verdrietig om was. Ik stond op een hoog gebouw. Ik weet ook niet meer of iemand mij duwde of dat ik zelf sprong maar in ieder geval viel/sprong ik. Ik voelde de lucht langs mijn oren suizen en steeds sneller gaande. Toen klapte ik op de grond en voelde ik gewoon dat ik al mijn botten brak. Mijn ogen gingen dicht en, voor mijn gevoel dan, gebeurde er een hele tijd niks, alsof ik dood was en dood bleef en ik voelde me alsof er gewoon niks meer was. Dan kreeg ik zon gevoel dat de tijd terug gedraaid werd, versnelt terug. Het verhaal ging hetzelfde alleen nu kon iemand mij redden/tegenhouden. ik brak alleen mijn pols. En toen kwam er iets positiefs. Dat maakte de droom dan weer goed. Maar ik zit alleen met dat doodgaan. Heel raar allemaal.

Benieuw naar de betekenis van dromen? Kijk eens op het GroteBeer.Net droomsymbolen woordenboek.

dinsdag 27 maart 2012

Interview met Robbert van den Broeke

Robbert van den Broeke gaat voor het eerst na een jarenlange stilte in op de kritiek die hij in 2005 over zich heen kreeg.

Door onbegrip heeft hij meer dan zes jaar lang de publiciteit genegeerd. Hierna volgt onder meer nog een reeks over cliënten die iets onverklaarbaars bij Robbert hebben meegemaakt.

Op jonge leeftijd blijkt dat Robbert meer ziet dan zijn ouders zich kunnen voorstellen. Hij heeft een moeilijke jeugd en er ontstaan bij Robbert trauma’s, fobieën, onzekerheden en angstsyndromen.

Op 4 mei 2005 fotografeerde Robbert een buiten-ruimtelijk wezen. Hij besloot met zijn waarneming naar buiten te komen en de media wisten hem te vinden. De KRO besteedde in een aflevering van Wonderen Bestaan aandacht aan hem en ook Omroep Brabant maakte een documentaire over het leven van Robbert.

Vervolgens was hij regelmatig te gast bij het programma Life and Cooking met Irene Moors en Carlo Boszhard. Het resultaat van elke uitzending was een lawine aan reacties. Dit leidde tot de ontwikkeling van het televisieprogramma Er is zoveel meer.

Bron: http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2150:robbert-van-den-broeke-interview-met-sandra-reemer-video&catid=27:paranormaal&Itemid=40

Dromen over een tunnel

Iemand kan dromen over de vreemdste dingen. Wat wil het onderbewuste ons vertellen? Wat kan hier de betekenis van zijn?

Dromen over een tunnel staan symbool voor de vagina, de baarmoeder en geboorte. De droomuitleg zou kunnen zijn dat de droom wijst op een behoefte aan veiligheid en verzorging.

Als je in je droom door een tunnel gaat, suggereert dit dat je verschillende aspecten van je onbewuste aan het onderzoeken bent. Je staat open voor een geheel nieuw bewustzijn. Aan de andere kant zou deze droom ook kunnen verwijzen naar je beperkte perspectief.

Licht aan het einde van de tunnel symboliseert hoop. het kan tevens aangeven dat je een doel hebt bereikt, of het einde van een reis.

Dromen over het rennen door een space tunnel geeft aan dat u te veel online games speelt.

donderdag 15 maart 2012

Slaapstoornissen door geweld op TV

Veel ouders maken zich nogal druk over wat hun kinderen kijken op de TV. En niet geheel onterecht.

Een recente studie suggereert een verband tussen het kijken van gewelddadige TV programma's en slaap problemen bij jonge kinderen. Dit is verontrustend omdat slaapproblemen in de jonge jaren voor problemen kunnen zorgen op latere leeftijd zoals bijvoorbeeld obesitas en leerproblemen.

De onderzoekers raden aan om mee te kijken naar gewelddadige films, zodat er op tijd ingegrepen kan worden. Als een kind tijdens enge scènes zijn hoofd wegdraait of zijn handen voor zijn gezicht houd wijst dit er op dat het kind zulke scènes emotioneel nog niet aankan. Deze beelden kan het kind niet goed verwerken en dit leidt tot nachtmerries en rusteloze nachten Maar opvallend is dat de meeste ouders slaapstoornissen zien als een serieuzer probleem dan geweld op de televisie.

Bron: http://today.msnbc.msn.com/id/43551338/ns/today-parenting_and_family/t/violent-tv-linked-kids-sleep-problems/#.T2JVI_XX8qg

maandag 30 januari 2012

Piekeren en nachtmerries

Nadenken over zorgen kan heel zinvol zijn. Maar meestal is piekeren een vervelende gewoonte die niets oplost. Nachtmerries en piekeren blijken sterk samen te hangen. Over het ontstaan van nachtmerries bestaan diverse mogelijke verklaringen.

Piekeren is veel nadenken over problemen maar niets oplossen

Piekeren is een manier van nadenken waarbij problemen telkens (opnieuw) de revue passeren en je probeert oplossingen te vinden. Piekeren kan heel zinvol zijn. Door hard na te denken kun je vaak tot een oplossing komen. Toch is piekeren niet altijd effectief. Vaak heb je piekermomenten wanneer het eigenlijk niet zo goed uitkomt: in je vrije tijd wanneer je liever iets leuks doet met je geliefde of gezin, of 's avonds wanneer je eigenlijk wilt slapen. Het piekeren levert je dan ongewenste stress op. Ook gaat het vaak om problemen waar je op dat moment toch niets aan kunt veranderen. Wat heeft het dan voor zin om erover te piekeren? Je lost daarmee niets op.

Nachtmerries zijn weer andere koek. In je slaap word je erdoor geplaagd. Soms zie je een duidelijk verband tussen denare dromen en iets wat echt gebeurd is in je leven. Andere keren hebben de nachtmerries niet echt iets te maken met je dagelijks leven. Nachtmerries kunnen steeds terugkomen, of telkens anders zijn. Veel mensen hebben zelden nachtmerries. Anderen dromen bijna elke nacht naar en worden geschrokken wakker.

Wie krijgt nachtmerries?

Nachtmerries komen meer voor bij mensen die veel gevoelens van angst ervaren in hun wakende leven. Zo zijn nachtmerries een van de symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Ook dromen mensen met fobieën over hun angsten. Nachtmerries komen ook vaker voor bij jonge kinderen en adolescenten. Volwassenen hebben minder vaak nachtmerries, maar het komt natuurlijk nog wel voor.

Het onderzoek naar nachtmerries is de afgelopen 10 jaar toegenomen, sinds wetenschappers meer interesse voor dit onderwerp hebben getoond. Maar waarom en hoe ze ontstaan, daar is eigenlijk weinig over bekend.

We weten dat een schokkende of traumatische ervaring tot angstdromen kan leiden. Dit is eigenlijk onderdeel van het verwerken. In een 'normaal' verwerkingsproces verdwijnen de bange dromen over de negatieve ervaring langzamerhand weer. Minder bekend is dat bepaalde medicijnen als bijwerking nachtmerries veroorzaken. Berucht zijn bètablokkers, tegen hoge bloeddruk en benzodiazepinen ter bestrijding van slaapproblemen.

De oplossing

Wanneer je 's nachts geplaagd wordt door angstige dromen kan dit een behoorlijk effect hebben op je functioneren overdag. Om rustiger te slapen kan het helpen een dromendagboek bij te houden, waarin je opschrijft wat je hebt gedroomd. Dit kan je helpen meer inzicht te krijgen in waar je dromen vandaan komen: iets wat je meegemaakt hebt, of iets waar je bang voor bent? Mogelijk nemen hierdoor je zorgen wat af en kun je rustiger slapen. Ontspanning gedurende de dag is ook belangrijk. Wanneer je meer ontspannen gaat slapen, is de kans op angstdromen kleiner.

Bron:
http://www.psyquin.nl/piekeren-en-nachtmerries

dinsdag 24 januari 2012

Dubbel geluk - Azie - China

Chinese mensen gebruiken graag tekens die een emotionele of psychologische betekenis hebben. Een item dat je vaak zult tegen komen in China is het teken voor "dubbel geluk". Het is de bedoeling dat dit teken een dubbele dosis geluk met zich meebrengt. Het wordt vaak gebruikt bij bruiloften en het is in China een typisch bruiloftscadeau dat het nieuw gesloten huwelijk symboliseert.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de betekenis van dit symbool. Eén verhaal gaat over een student die naar de hoofdstad reist om examens te doen. Hij wordt daar ziek en wordt geholpen door een kruidengenezer. Hij heeft een prachtige jonge dochter en zij worden verliefd. Als hij vertrekt om zijn examens te gaan maken geeft de dochter de student een couplet van een gedicht. De student doet examen en haalt de hoogst mogelijke scores. Daarna ontmoet hij de keizer. De keizer en de student praten en de keizer vraagt de jonge man om een gedicht af te maken. Het couplet van het gedicht dat de student van zijn vriendin heeft gekregen vult het gedicht perfect aan. De jonge man krijgt daarom een hoge positie bij de overheid en het stel kan een trouwen. Om hun geluk te tonen aan de buitenwereld maken zij een muurschildering waarop twee keer het gelukssymbool te zien is.

Een andere uitleg van het symbool is dat het teken twee mensen, een bruid en een bruidegom, symboliseert die elkaars hand vasthouden. Het dubbelgelukssymbool is daarom ook het perfecte cadeau voor pasgetrouwde stellen maar brengt ook geluk aan iedereen die het draagt of ermee in contact komt.

Bron:
http://www.eenbeetjegeluk.nl/index.php?action=extra&extra=A_gelukssymbolen&lang=NL

zaterdag 21 januari 2012

Wat is het Enneagram?

Het enneagram is een model van negen persoonlijkheidstypen met hun varianten. Dit model wekt gevoel voor, geeft vat op en inzicht in verschillende vormen van reageren, verschillende manieren van ervaren en waarnemen. Het kan bijdragen aan het vinden van antwoorden op vragen als: wie ben ik? wat maakt me onvrij? welke dynamiek is er in mijn leven en werken? waarom reageren zoveel mensen zo anders dan ik?

Het enneagram wijst ons kortom een weg in ons proces van innerlijke groei. Het enneagram berust op oude wijsheid en wordt al eeuwenlang mondeling overgeleverd. Wanneer we ons in het enneagram verdiepen, gaan we onszelf herkennen in een of meer persoonlijkheidstypen en varianten daarvan. Het lijkt wel of het verhaal van een van de typen over ons gaat. We vinden tot onze verrassing onze kwaliteiten, drijfveren en valkuilen terug in een van de punten die op een speciale wijze op de cirkel staan uitgezet. Het enneagram stelt ons van de ene kant in staat onze dwangmatigheden te benoemen en te relativeren. Van de andere kant wijst het ons wegen om te groeien. Daarmee kan het een vruchtbaar hulpmiddel worden bij onze persoonlijke ontwikkeling.

Naarmate we er beter in thuis raken, kan het enneagram ons ook helpen anderen beter te verstaan, met hen om te gaan en met hen samen te werken.

woensdag 18 januari 2012

Slapen: alledaags, maar nog altijd mysterieus

Slapen lijkt misschien een passieve bezigheid. Echter, onze hersenen zijn zeer actief tijdens de slaap. Waarom slaap belangrijk is, weten we niet precies. Toch blijkt uit veel onderzoek tot nu toe dat slaap ons dagelijks functioneren en onze kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloedt.

Onze hersenen slapen nooit

De activiteit in de hersenen wordt grotendeels op gang gehouden door chemische stoffen, neurotransmitters. Deze zijn er in vele verschillende soorten en worden ook wel gezien als boodschapperstoffen. Neurotransmitters bevinden zich in wisselende hoeveelheden tussen de hersencellen in en geven voortdurend signalen door. Wanneer een neurotransmitter in grote hoeveelheden in de hersenen aanwezig is worden er veel boodschappen doorgegeven. Wanneer er weinig van een bepaalde neurotransmitter aanwezig is, worden er minder signalen doorgegeven en zijn de hersenen in dat gebied kort gezegd minder actief.

Neuronen (hersencellen) in de hersenstam maken neurotransmitters aan die bepaalde hersengebieden activeren wanneer we wakker zijn. Andere neuronen in de hersenen geven aan wanneer we gaan slapen en geven signalen dat deze activiteit weer stopt.

Wat doen we tijdens onze slaap?

De slaap bestaat idealiter uit vijf fasen. Fase 1, 2, 3 en 4 en de REM (rapid eye movement) slaap. Deze fasen volgen elkaar op in een cyclus, die zich meerdere keren herhaalt gedurende de slaap. Ongeveer de helft van de tijd dat we slapen brengen we door in fase 2. 20% van de tijd brengen we door in de REM slaap. Dan blijft er 30% over, waarin we ons in de andere fasen bevinden.

Fase 1

De eerste fase van de slaap is een lichte slaap. We kunnen nog gemakkelijk wakker gemaakt worden door geluiden. De ogen bewegen langzaam en de spieractiviteit neemt langzaam af. Mensen die wakker gemaakt worden in fase 1 herinneren zich vaak nog enkele beelden die ze tijdens de lichte slaap voor zich zagen. Wat ook voorkomt in de eerste slaapfase zijn plotselinge spiertrekkingen die gepaard gaan met het gevoel dat je valt. Dit hoort allemaal bij het proces waarbij de spieractiviteit afneemt.

Fase 2

Wanneer we in de tweede fase van de slaap glijden, nemen de oogbewegingen af en worden de hersengolven trager.

Fase 3

In fase 3 worden de hersengolven nog trager en ontstaan zogenaamde deltagolven, afgewisseld door iets snellere hersengolven.

Fase 4

In fase 4 worden alleen nog deltagolven waargenomen. Er zijn geen oogbewegingen of spieractiviteit. Fase 3 en 4 worden samen de diepe slaap genoemd. Wanneer je je in de diepe slaap bevindt ben je moeilijk wakker te krijgen.

REM slaap

Daarna komen we in een interessante slaapfase, de REM slaap. Deze fase is heel anders, omdat er weer volop activiteit is. De ogen schieten snel heen en weer onder de oogleden en de ademhaling versnelt. Dit is de fase waarin je droomt. Gedurende de nacht herhaalt de hele slaapcyclus zich een aantal keer, waarbij de REM fase steeds langer wordt en de diepe slaap steeds korter.

De REM slaap inhalen

Wanneer je slecht slaapt mis je vaak enkele keren de REM slaap. Het lichaam probeert dit de volgende keer dat je slaapt in te halen. Zo komt het voor dat je bij het in slaap vallen direct in de REM slaap kan belanden, net zo lang totdat je lichaam vindt dat je weer genoeg REM slaap hebt gehad.

Waarom slapen we?

Waarom we slaap nodig hebben, is nog altijd niet bekend. Wel weten we, dat we zonder slaap een moeilijk leven hebben en dat dieren zelfs komen overlijden zonder slaap. Een tekort aan slaap maakt ons minder alert, laat onze spieren ongecontroleerd trillen en stuipen en leidt uiteindelijk tot hallucinaties. Het lichaam raakt uitgeput. Enkele onderzoeken tonen aan dat een gebrek aan slaap ons immuunsysteem sterk aantast, waardoor we een gemakkelijk doelwit zijn voor allerlei soorten infecties.

Er zijn allerlei theorieën en mogelijke verklaringen voor bedacht, waarom we zo slecht functioneren zonder slaap. Sommige wetenschappers vermoeden dat we tijdens de slaap de neuronen in de hersenen laten herstellen. Anderen menen dat we tijdens de slaap onze neuronen-verbindingen als het ware trainen en daardoor in stand houden.

Tijdens de diepe slaap komen er allerlei proteïnen in het lichaam vrij, die als het ware 'bouwstenen' voor het lichaam zijn. Dit versterkt de theorie dat het lichaam zichzelf herstelt tijdens de slaap.

Bron:
http://www.psyquin.nl/neurobiologie-van-de-slaap

maandag 16 januari 2012

Creatief dromen

Dromen zijn bestuurbaar. Iedereen bezit het vermogen bewust invloed uit te oefenen op dromen die hem of haar in de slaap bezighouden. Dat vermogen kan niet alleen het nachtelijk, maar ook het dagelijks leven verrijken.

Patricia Garfield, een Amerikaans klinisch psychologe, beschrijft in dit boek hoe men vaardiger leert dromen aan de hand van voorbeelden uit heden en verleden, uit eigen ervaring en verre culturen. Zij plaatst deze praktische mogelijkheden tegen theoretische achtergronden, van het Tibetaanse dodenboek tot Freud, Jung en recente wetenschappelijke gegevens.

Door haar contacten met de primitieve stam der Senoi's, die leven in de bergwouden van Maleisië, ontwikkelde de Amerikaanse psychologe een methode om de westerse mens te leren zijn dromen creatief te gebruiken voor raad, genezing en inspiratie. De Senoi's bespreken al hun dromen dagelijks in de groep; Garfield richtte een droomlaboratorium op waar zij met veel succes die gewoonte heeft toegepast met groepen en individuen, en zichzelf. Een interessant onderwerp, goed en enthousiast beschreven; hier en daar herhaalt de auteur zich wat, maar zij blijft boeien. Achter in het boek zijn 27 p. noten met literatuurverwijzingen opgenomen. Paperback met een oranje lucht boven huizen. Kleine letter.

Klik op de onderstaande link om het boek nader te bekijken.

Over dromen en creativiteit

Al vele jaren werk ik met dromen, die van mezelf en die van cursisten en cliënten. En elke keer blijf ik me verbazen over de rijkdom, de poëtische inventiviteit en de wijsheid van dromen. Ieder van ons betreedt iedere nacht deze wonderlijke wereld. Een droomwereld, die je onbewuste creëert. De wetten en beperkingen waaraan je in je wakende leven gebonden bent zijn daar niet van kracht. Je kunt bijvoorbeeld vliegen, of van het ene moment op het andere op een totaal andere plaats zijn. Je kunt zelfs twee of meer personages tegelijk zijn. Het verhaal van de droom vertoont vaak een vreemd gebrek aan logica. Je kunt uit een droom verbaasd en verward wakker worden.

Niet zo vreemd dus, dat sommige mensen hun dromen schouderophalend terzijde schuiven, omdat ze er niets mee kunnen. Dat is jammer, want als je even de tijd neemt om stil te staan bij je dromen, kunnen ze je veel over jezelf vertellen.

De wijsheid van dromen

Veel mensen kennen het gezegde dat niet begrepen dromen als ongeopende brieven zijn. Maar van wie is die brief dan, aan wie is hij gericht, en hoe kun je hem lezen? Een droom is een brief, of eigenlijk meer een multidimensionaal gedicht, van het deel van je dat wijzer is dan je gewone dagelijkse zelf, aan jou. Dat wijzere deel wordt in het mediteren ook wel de droomproducent genoemd. Als dromer ben je enorm creatief: je bent producent, regisseur, scriptschrijver en speler. Vaak zelfs alle spelers. Wanneer je meer van je dromen wilt begrijpen is de eerst stap: Je dromen onthouden en noteren. Tips daarvoor staan verderop in dit artikel.

Als je je dromen genoteerd hebt, neem dan later een moment om rustig naar je droom te kijken. Realiseer je dat je droomproducent met veel zorg dit verhaal en deze setting heeft uitgekozen om jou iets duidelijk te maken.

Begin met ontspannen te zitten. Roep dan de beelden weer op van het landschap van je droom, gebouwd of natuurlijk. Schakel zo veel mogelijk zintuigen in: kijk naar de kleuren, vormen, het licht. Ruik de geuren, hoor de geluiden. Voel de atmosfeer. Wat voor gevoel geeft die je? Is dat een bekend gevoel? En dan de personages. Behalve je dromende zelf wordt je droom vaak bevolkt door andere figuren. Als het mensen zijn die je in je wakende leven kent zijn er de volgende mogelijkheden:
- De droom zegt iets over de (onderliggende) dynamiek van de relatie. - De figuur beeldt een deel van jezelf uit, bijvoorbeeld een deel dat gulzig is, of angstig. - Beide.

Als je niet begrijpt wat een bepaald personage in je droom te betekenen heeft, stel jezelf dan de vraag: Wie is dit. Doe alsof je niets van die persoon weet. Je droomt bijvoorbeeld over je broer. Stel jezelf dan de vraag: Wie is mijn broer. Het antwoord zou dan kunnen zijn: iemand die zo met zijn carrière bezig is dat hij geen tijd heeft voor een persoonlijk leven. In dat geval wil je droomproducent je misschien iets vertellen over jouw leven, en over de verhouding tussen werk en je persoonlijke leven. Om daar meer over te weten te komen moet je naar de rest van het droomverhaal kijken. De beste benadering van dromen is om niet te snel te denken: O, ik snap het al, dat gaat hierover. Door zo’n houding mis je vaak een andere betekenislaag van een droom. Probeer een onwetende, onderzoekende houding aan te nemen.

Dromen en creativiteit

Behalve dat dromen een uitdrukking zijn van je creativiteit, kunnen ze een bron zijn van inspiratie in je wakend leven. Een heel waardevolle manier om met dromen te werken is door er vorm aan te geven. Zo voorkom je ook een te analytische of mentale benadering van de droom.

Je kunt een masker maken van een droomfiguur die je angst aanjaagt. Ervaar hoe het is om met dat masker in de spiegel te kijken, en een stem te geven aan die figuur. Teken of schilder een droom, of een aspect van een droom, zoals een conflict tussen verschillende personages. Gebruik bij het tekenen of schilderen eens je niet dominante hand, de hand waar je normaal niet mee schrijft of tekent.

Zo maak je directer contact met je onbewuste. En de droom speelt zich af in je onbewuste, en drukt zich uit in de taal van het onbewuste: beelden.

Je kunt ook gedichten maken over dromen, of sculpturen, collages of mandala’s. Laat de rijkdom van je droomwereld een inspiratie zijn voor een rijkdom aan expressie. Voor de meeste mensen is trouwens de drempel naar dit soort activiteiten kleiner als je met een vriend of vriendin samen werkt, of met een groepje.

Je dromen realiseren

Als mensen het hebben over het waarmaken van je dromen bedoelen ze meestal een ander soort dromen: (dag) dromen die te maken hebben met je diepste verlangens. En die verlangens zeggen je iets over je diepste behoeftes, en over je potentieel. Zaken om heel serieus te nemen. Je nacht dromen zijn vaak zo dat je niet direct behoefte hebt om ze in realiteit om te zetten. Ze kunnen angstig zijn, benauwend, verwarrend.

Toch is het belangrijk bij het werken met dromen om, na het creatieve werk en het verstaan van de boodschap, de verbinding te maken met je dagelijkse realiteit. In je dromen komen de gevoelens naar boven die je als je wakker bent niet toelaat. Dan kan blijken dat een relatie, of een situatie in je werk, je behoorlijk benauwt. Wat kun je er aan doen om je bewegingsvrijheid te vergroten? Wat heeft het deel van je dat in de verdrukking zit nodig? En wat kun je er zelf aan doen om dat te realiseren?

Dromen zijn ook altijd inspiratie tot het nemen van concrete, haalbare stappen in je leven. En zo kunnen ze een brug zijn tussen je rijke innerlijke wereld en de realiteit waarin je leeft. onthoud je dromen

-Leg altijd pen, papier (dromenschrift) en zaklantaarn naast je bed.
-Suggereer jezelf voor je gaat slapen: Ik zal vannacht wakker worden uit een droom, of: Ik zal vannacht een droom kunnen onthouden.

Als je liever niet ‘s nachts wakker wordt uit een droom, zeg dan bij jezelf: als ik morgenochtend wakker word herinner ik me mijn dromen.

-Je kunt ook als je met een bepaalde vraag bezig bent je droomproducent vragen om een droom die je iets duidelijk maakt over deze kwestie. Schrijf voor je gaat slapen iets op over je vraag, de verschillende kanten die deze voor je heeft.

-Voor door-slapers en droom-vergeters: Zet je wekker op ongeveer twee uur nadat je meestal in slaap valt, en daarna telkens twee uur later.

Als je dat te veel vindt: Zet je wekker ergens in de tweede helft van de nacht. (De REM perioden, de perioden waarin je droomt, worden langer naar de ochtend toe.) Een wat zachtere methode: Drink ‘s avonds minstens drie glazen thee of water, dan word je vanzelf wakker om naar de w.c. te gaan.

-Door de wil om nader contact te maken met je dromen geef je je onbewuste de boodschap dat dromen belangrijk zijn. Hierdoor ga je ze beter onthouden. Als je een boek gaat lezen over dromen, zul je merken dat je je dromen beter onthoudt. (Een lijst van boeken die ik goed vind geef ik aan het eind van dit artikel.)

-Blijf even stil liggen en laat de beelden terugvloeien. Een fragmentje van een droom kan een haak zijn waaraan je de hele droom ophaalt.

Schrijf ook fragmenten op. Bij nader inzoomen kunnen ze je veel zeggen.

-Houd gedachten over wat je die dag gaat doen nog even op een afstand, dromen vervliegen heel snel.

-Kom voorzichtig overeind en schrijf je droom op. Schrijf in de tegenwoordige tijd: Ik loop over een smal paadje…

-Teken een unieke verbale uiting altijd meten op, bijvoorbeeld een gedicht of een treffende zin. Je kunt ook wakker worden met een bepaald liedje in je hoofd. Noteer dat, er is waarschijnlijk een verband met het thema van je droom.

-Schrijf je eerste associaties meteen op.

-Neem nog diezelfde dag een moment om rustig met je droom bezig te zijn. Schrijf je verdere associaties en gedachten over de droom op. Breng ze in relatie met je levensverhaal op dit moment. Kies een manier om je droom creatief vorm te geven.

-Je kunt jezelf trainen je dromen te herinneren, door er aandacht aan te besteden en waarde aan te hechten.

-Wat je je herinnert zijn niet altijd beelden. Soms word je wakker met een bepaald gevoel. Geef aandacht aan je lichaam, beschrijf het gevoel (opgewonden, bezorgd, rusteloos,) Elk van die woorden kan een droom zijn.

-Soms heb je een gevoel dat je uit een ander gebied komt, waar je iets aan het ervaren was. Dat kan ook een verwijzing naar een droom zijn, schrijf het op.

Als je zo een poosje met je dromen bezig bent zul je merken dat ze je in contact brengen met een onuitputtelijke rijke bron van creativiteit in jezelf.

Bron: http://www.edithbakker.nl/over-dromen-en-creativiteit/

Het droomtheater - Een film van je dromen

Binnenkort in een theater bij jou in de buurt: je eigen nachtelijke belevenissen. Ok, zover is het nog niet, maar nieuwe technieken lijken het mogelijk te gaan maken dromen in beeld te brengen. Je hersenactiviteit verraadt namelijk wat je ’s nachts allemaal meemaakt.

Muziek kan een wereld aan herinneringen oproepen. In je hoofd, uit je hoofd?

Je kent ze vast wel, de kleurige spinnen-webjes die je moeten behoeden voor nare dromen. Lekker spiritueel, maar niet erg wetenschappelijk, die dromenvangers. Ook sciencefiction als Dreamcatcher is over het algemeen niet erg realistisch. Toch hoeft het vangen van dromen geen fantasie te blijven, want onderzoekers dringen steeds verder binnen in de belevenissen die zich in de beslotenheid van je hoofd afspelen.

Een aantal weken geleden werd al bekend dat het mogelijk is om een film te maken van wat er zich in je hersenen afspeelt. Proefpersonen kregen een kort filmpje te zien terwijl een hersenscanner precies in kaart bracht welke delen van je visuele brein daarbij actief waren. Op basis daarvan bouwden wetenschappers een model waarin elke vorm en beweging in het filmpje werd gekoppeld aan activiteit in de specifieke delen van je hersenen.

Vervolgens sprokkelden de onderzoekers 18 miljoen seconden aan willekeurig beeldmateriaal bij elkaar op YouTube. Met behulp van het model werd elk beeld gekoppeld aan een bepaalde activiteit in het brein van de proefpersonen. Dat leverde een opzienbarende reconstructie op van het filmpje dat ze hadden gezien. Misschien geen hoogstaande cinema, maar de overeenkomsten met het bekeken filmpje zijn tamelijk verbazingwekkend.

Een film van de film in je hoofd dus. Of beter: van de beelden die via je ogen zijn binnengekomen. Zou je op die manier ook een film kunnen maken van dingen die zich alleen in je hoofd afspelen? Van je dromen bijvoorbeeld? Zover is het nog niet, maar een aantal onderzoekers van het Max Planck Instituut heeft wel een eerste stap in die richting gezet, schrijven ze in Current Biology. Ze kunnen namelijk aan de hersenactiviteit van iemand aflezen waar hij over droomt.

Heldere slaap
Het lastige van droomonderzoek is dat je als onderzoeker geen idee hebt waar iemand over droomt. Sterker nog: de dromer weet het vaak zelf niet eens. Tenzij je lucide kunt dromen. Dat is een vorm van dromen waarbij je je bewust bent van het feit dat je droomt, zodat je ook controle kunt uitoefenen over wat je droomt. En lucide dromers kunnen nog iets. Want hoewel je lichaam voor het grootste deel verlamd is tijdens dromen, kun je nog wel je ogen bewegen. Inderdaad: de bekende snelle oogbewegingen van de REM-slaap (rapid eye movement-slaap).

Lucide dromers kunnen die oogbewegingen bewust sturen. De sceptische lezer vraagt zich dan misschien af of lucide dromers eigenlijk niet gewoon wakker zijn. Nee. Alle meetbare fysiologische kenmerken duiden erop dat ze echt slapen, en ook echt dromen. Het enige verschil is dat ze zich ervan bewust zijn dat ze dromen.

En dan wordt het opeens een stuk makkelijker om dromen te onderzoeken: je legt de dromers in een hersenscanner, spreekt af dat ze een aantal specifieke oogbewegingen maken als ze in hun lucide droom zitten, en laat ze vervolgens in die droom in een vooraf afgesproken volgorde een aantal handbewegingen maken. Alles wat je dan nog hoeft te doen, is kijken wat er precies gebeurt in de hersengebieden die met je handen te maken hebben.

En dan blijkt dat deze gebieden inderdaad activiteit vertonen tijdens het dromen, ook al lig je doodstil in je bed – of in de scanner. De onderzoekers konden op grond van de hersenactiviteit duidelijk de verschillende handbewegingen van elkaar onderscheiden. Dat is op zichzelf al een interessant resultaat, hoewel het al wel bekend was dat specifieke hersengebieden actief worden als je alleen maar ergens aan denkt (dat is ook de reden dat het een goede oefening kan zijn om aan bijvoorbeeld het spelen van een muziekstuk te denken).

Droomfilm
Maar het is vooral ook opzienbarend – of zo je wilt, verontrustend – omdat het een ingang biedt in de dromen van mensen. Het is niet moeilijk om een combinatie van deze twee studies te bedenken: registreer de hersenactiviteit van mensen tijdens hun droom, koppel die aan een database van YouTube-materiaal, selecteer daaruit best passende beelden en voilà: de film van je dromen!

Maar zover is het nog lang niet. Bij de eerste proef werd alleen naar de activiteit in de visuele hersengebieden gekeken, op basis van een paar simpele handbewegingen. Een droom bestaat natuurlijk uit een complex van vormen, kleuren, bewegingen, geluiden, gedachten en emoties – en dus activiteit in alle bijbehorende hersengebieden. De Duitsers zelf zien hun onderzoek als een eerste stap in de richting van het ‘lezen’ van dromen.

Bovendien moesten de proefpersonen bij een deel van de proeven uren achtereen doodstil in een hersenscanner blijven liggen, reden voor de wetenschappers om uiteindelijk zelf maar als proefpersoon te dienen. Zolang je dus woelend en draaiend in je bed ligt is er voorlopig absoluut geen mogelijkheid dat er zelfs maar een vage reflectie van je dromen in beeld kan worden gebracht.

Jammer voor mensen die zichzelf wel eens willen zien vliegen, vallen of tegen de wind inlopen. Erg jammer ook voor kunstenaars, die hun hersenspinsels misschien wel dolgraag in beeld of geluid zouden zien omgezet zonder eerst maanden te ploeteren op een partituur of een blok marmer. Maar geruststellend voor degenen die prijsstellen op enige nachtelijke privacy.

Toch zou die laatste groep zou op de langere termijn wel eens aan het kortste eind kunnen trekken: gezien de nieuwsgierigheid en het doorzettingsvermogen van wetenschappers lijkt het een kwestie van tijd voor de kleurige spinnenwebjes concurrentie krijgen van echte dromenvangers.

Bron: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/oktober/Het-droomtheater.html

vrijdag 6 januari 2012

Derek Ogilvie ontmaskerd?

RamBam-presentatrice Linda Hakeboom liet tijdens een liveshow van de RTL- goeroe in Enschede Derek geloven dat haar opa was overleden. Derek zou daarop twintig minuten met de opa van de presentatrice hebben gesproken. Enige probleem is…. de grootvader van Linda is helemaal niet overleden. Na afloop van de show confronteerde de presentatrice het geprezen Schotse medium met de feiten. Daarop zou Derek wat onzin gemompeld hebben.

Max van den Burg, medepresentator van de show, gaat echter nog een stapje verder. Volgens hem ‘grensde de onthulling aan de Watergate-affaire’. Hij is van mening dat de goeroe het land uitgezet moest worden. ‘Hij is de Mauro van de entertainmentindustrie’

Het is niet de eerste keer dat er getwijfeld wordt aan de gave van Derek . De Amerikaan James Randi onderzocht enkele jaren geleden de krachten van Derek door middel van een test. Derek verblijft momenteel in Schotland.

RTL heeft inmiddels gereageerd op de commotie. "De uitspraken die nu in de media worden gedaan door de programmamakers over Derek, worden in de uitzending van maandag niet onderbouwd door het satirische programma RAMBAM. Sterker nog, de uitzending heeft van meet af aan de insteek gehad om Derek op een bepaalde manier neer te zetten."

Bron
http://www.telegraaf.nl/prive/11249575/__Derek_Ogilvie_ontmaskerd___.html

Tijd en dromen

Wij leven in een dimensie waar tijd heel belangrijk is en een gegeven dat altijd zal blijven. Natuurlijk is het wel zo, dat bij het overstijgen van de 3e naar 4e en van de 4e naar de 5e dimensie, tijd een andere invalshoek zal krijgen. Tijd zal in die zin geen beslag meer kunnen leggen op ons omdat gebeurtenissen die plaats zullen vinden, plaats vinden op die momenten dat deze plaats moeten vinden. Echter in het leven van alle dag is tijd wel van groot belang. Vandaar dat het goed is om te kijken naar de dingen die zijn gepasseerd zijn en te kijken en te schouwen in onszelf. Om te zien of dit nog te verbeteren is. Het is goed hierbij te zien hoe het werk het werk doen.

Dromen duiden en analyseren is een zaak die haar samenhangt heeft met de persoonlijke groei, de ontwikkeling van de ziel. Het zijn boodschappen uit het diepe onder- en bovenbewuste. Hierbij is het geven van introspectie zeer belangrijk omdat niets buiten ons Zelf plaats vindt. Besef hierbij dat er geen grenzen bestaan, het zijn denkbeeldige grenzen die wij zelf hebben getrokken en aan vast wensen te houden. Dromen hebben vaak een visionaire inslag en vinden plaats daar waar tijd en ruimte een andere perspectief te zien geeft. Zeker zijn er ook dromen die voorspellend kunnen zijn.

Dromen is een staat van bewustzijn waarin het waakbewustzijn op een ander niveau opereert als het slapende bewustzijn. Je kunt het vergelijken met een film die aan je voorbij draait, maar waar je niet echt deelgenoot van bent, echter je ziet het wel. Zo dien je dit ook te interpreteren. Je hebt een stuk van een film gezien, wat in feite wel werkelijkheid is. Je hebt het aanschouwd, je hebt het gevoeld, je hebt dit kunnen beleven, je hebt de emoties kunnen ervaren, maar je bent er in feite geen deelgenoot van. De bedoeling van dit soort dromen is om je gewaar te worden van de diepere lagen die de mens heeft, maar ook van de diepere beroering die er op aarde is.

Als je een vorm van gevoeligheid, helderziendheid of medium-schap hebt, dan kun je hier open voor staan en deze informatie krijgen. Het is niet de bedoeling dat je hiermee aan de wandel gaat zie ons artikel "Wat ieder medium dient te weten". Weet dat wat je ziet waar is maar dat het in dromen een heel ander perspectief heeft. In onze dromen bestaat geen tijd en vindt in principe alles op hetzelfde moment plaats. Heldere dromen geven ons de mogelijkheid om ons voor te bereiden op zaken die staan te gebeuren.

Bron
http://www.spiritueeltrefpunt.nl/httpdocs/opinie/frame.htm?/httpdocs/opinie/artikel_tijd_en_dromen.htm